by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta telah membalas dakwaan Arsenal telah mendapat manfaat daripada rekod kecederaan yang hampir sempurna musim ini dengan mengharungi pelbagai halangan yang dihadapi pasukannya.

Awal minggu ini, bos Manchester United, Erik ten Hag berkata Arsenal bernasib baik dengan rekod kecederaan mereka.

The Gunners telah menikmati musim yang hebat, mendahului lima mata di puncak Liga, walaupun mereka tersingkir dari Liga Europa oleh Sporting Lisbon pada malam Khamis.

Ditanya mengenai isu kecederaan United berikutan kemenangan Liga Europa mereka ke atas Real Betis, Ten Hag berkata: “Saya fikir sehingga kini kami hanya mempunyai satu perlawanan di mana seluruh skuad tersedia.

“Kami hanya mempunyai satu perlawanan seperti itu. Itulah satu-satunya masa. Apabila anda melihat sepanjang musim kami mengalami beberapa halangan, setiap kali kami telah menanganinya.

“Kami perlu menanganinya dengan baik tetapi Arsenal, hampir sepanjang masa skuad mereka tersedia sepenuhnya.”

Arteta berminat untuk mencipta rekod selepas Arsenal tersingkir dari Eropah dan menegaskan pendahulu Liga itu telah ‘mengatasi’ pelbagai masalah kecederaan sepanjang musim ini.

“Kami telah mengalami kecederaan sepanjang musim,” kata bos Gunners itu.

“Kami telah kehilangan Emile [Smith Rowe] selama empat bulan, Gabriel Jesus selama empat bulan, Alex [Zinchenko] selama dua setengah bulan, Thomas [Partey] selama sebulan setengah, Eddie [Nketiah] selama sebulan setengah separuh.

“Kami sudah mengalami banyak kecederaan, tetapi kami menanganinya.”

Arteta berkata penyingkiran Arsenal dari Liga Europa adalah ‘tamparan hebat’ tetapi mengakui ia sekurang-kurangnya membawa ‘kejelasan’, membolehkan The Gunners memberi tumpuan kepada cabaran kejuaraan Liga.

“Kekecewaan itu tidak akan hilang, kekecewaan itu ada sekarang tetapi ia membawa kejelasan,” tambahnya.

“Ada 11 perlawanan untuk dimainkan sekarang, 11 perlawanan Liga dan kami mempunyai perlawanan akhir menentang Crystal Palace.

“Kami perlu memulihkan semua tenaga di sana dan meletakkan fokus kami di sana dan bermain lebih baik daripada yang kami lakukan hari ini. Letakkan usaha yang sama seperti hari ini dan menang.”

Arsenal kini mengalihkan perhatian mereka kepada perlawanan Liga pada Ahad menentang Crystal Palace, yang memecat pengurus Patrick Vieira pada hari Jumaat berikutan prestasi buruk.

Share Post:

Related Posts