by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta memuji watak Ben White dan mengecam spekulasi mengapa pemain pertahanan Arsenal itu meninggalkan skuad Piala Dunia England.

White meninggalkan Qatar untuk pulang ke tanah air pada 30 November – pertengahan kempen Piala Dunia England.

Pemain berusia 25 tahun itu dipilih dalam skuad England untuk Qatar selepas separuh masa pertama yang hebat hingga musim 2022-23, di mana dia membantu Arsenal mendahului lima mata di puncak Liga.

Tetapi dengan Gareth Southgate menunjukkan kepercayaan kepada Harry Maguire dan John Stones, ia sentiasa kelihatan meragukan bahawa White akan bermain di Qatar dan dia tidak beraksi dalam tiga perlawanan pertama Three Lions sebelum dia memutuskan untuk pergi.

FA berkata dalam satu kenyataan bahawa White pergi atas ‘sebab peribadi’ dan meminta privasi apabila dia kembali ke UK.

Tetapi kemudian dilaporkan oleh Daily Star bahawa White tidak berpuas hati di Qatar dan telah berselisih dengan pembantu Southgate, Steve Holland.

Tidak lama selepas kembali ke London, White menyertai rakan sepasukannya di Arsenal pada kem latihan cuaca panas di Dubai dan beraksi dalam perlawanan persahabatan menentang AC Milan pada hari Selasa.

Berbincang mengenai kepulangan White di Arsenal dan penyertaan Piala Dunia buat kali pertama, Arteta berkata: “Kami amat berbesar hati untuk mendapatkannya kembali.

“Semua orang telah memberinya banyak sokongan dan kasih sayang yang mana dia perlukan. Kami tahu sebab dia terpaksa meninggalkan kem, dan kami berbesar hati untuk mendapatkannya kembali dan mendapatkannya dalam keadaan baik.”

Ditanya mengenai spekulasi mengapa White memutuskan untuk meninggalkan Qatar, Arteta menambah: “Kami tidak boleh mengawalnya. Tetapi saya tahu siapa Ben, apa yang dia perlukan dan apa perwatakannya dan betapa gembiranya kita semua untuk memilikinya di kelab.”

Pendahulu Liga, Arsenal, yang menewaskan AC Milan 2-1 pada hari Selasa, berdepan satu lagi kelab Serie A, Juventus sebelum kembali ke London dan meneruskan kempen Liga mereka.

Mengenai lawatan Arsenal ke Dubai, Arteta berkata: “Kami perlu meningkatkan standard supaya sebahagian daripadanya membincangkan perkara yang kami lakukan dengan sangat baik, dan ia bukan satu kebetulan seperti yang kami lakukan tetapi jika kami mahu mencabar. di bahagian atas, kita perlu memperbaiki perkara tertentu.

“Kami bernasib baik kerana kami telah membawa ramai pemain muda ke sini, tetapi apa yang mereka lakukan bukan sahaja mengekalkan standard, tetapi meningkatkan mereka, jadi saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka.

“Mereka telah menjadi kunci dalam kem ini untuk menjalani tempoh yang berjaya dalam latihan dan bersaing dalam pertandingan.”

Share Post:

Related Posts