by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta menegaskan Arsenal akan ‘aktif’ pada jendela perpindahan Januari dan menyasarkan pemain ‘next level’ ketika mereka ingin mengekalkan cabaran kejuaraan Liga.

The Gunners mendahului lima mata daripada juara bertahan Manchester City sebelum Liga berhenti seketika untuk Piala Dunia Qatar.

Januari akan dilihat sebagai peluang untuk memperkukuh skuad Arteta, yang telah pun berkurangan akibat kecederaan penyerang bintang Gabriel Jesus.

Ditanya mengenai rancangan perpindahan kelab menjelang musim sejuk, Arteta berkata: “Kami akan menjadi aktif, dan aktif bermakna sentiasa berusaha untuk mengukuhkan pasukan.

“Skuad ini masih tidak mempunyai kemewahan untuk tidak memaksimumkan setiap tingkap dan kami perlu melakukannya kerana ia sangat penting.

“Tetapi kemudian kami mahu mendapatkan profil yang betul, pemain yang betul dan pemain yang benar-benar akan memberi impak kepada pasukan dan membawa kami ke peringkat seterusnya.”

Jesus adalah salah seorang pemain terpenting Arsenal pada separuh masa pertama musim ini, dengan pemain Brazil itu mempamerkan aksi mengagumkan berikutan perpindahan £50 juta dari Man City pada musim panas lalu.

Tetapi dia kini akan diketepikan sehingga tiga bulan selepas mengalami kecederaan lutut semasa Piala Dunia.

Arsenal juga bimbang tentang kecederaan yang dialami Reiss Nelson dalam perlawanan persahabatan menentang Juventus baru-baru ini, manakala Emile Smith Rowe telah dikeluarkan sejak September kerana masalah pangkal paha.

Diminta kemas kini mengenai ketiga-tiga mereka, Arteta berkata: “Dengan Gabby [Jesus] adalah sangat sukar untuk meletakkan jangka masa [untuk pemulihannya]. Ia adalah kecederaan yang ketara dan mengenalinya, saya lebih suka untuk tidak memberikan sebarang tarikh.

“Dengan Reiss malangnya dia mengalami kecederaan dalam perlawanan menentang Juventus dan dia akan diketepikan buat sementara waktu. Emile sudah dekat, dia mula berlatih semula. Dia mengalami sedikit kemunduran tetapi dia berada di tempat yang baik.”

Ditekan sama ada Jesus akan keluar selama tiga bulan, Arteta menjawab: “Saya tidak pernah memberi tarikh jadi itu bukan perkataan yang saya gunakan, dan saya tidak menggunakan apa-apa perkataan sekarang.

“Saya berkata bahawa kita tidak tahu, ia akan mengambil sedikit masa untuk pasti. Jelas sekali, dia sedang menjalani pembedahan jadi itu tahap kecederaannya.”

Arsenal kembali beraksi dalam Liga pada Boxing Day menentang pesaing London, West Ham, sebelum bertandang ke Brighton pada Malam Tahun Baru.

Share Post:

Related Posts