by Azhan Mohi in
Premier League

Bos Arsenal, Mikel Arteta berkata dia hanya akan membuat perubahan pada pendekatannya di tepi padang jika dia merasakan ia perlu selepas dikecam kerana telatahnya oleh bekas pemain seperti Alan Shearer dan Chris Sutton.

Walaupun Arteta telah mendahului Arsenal lima mata di puncak Liga, dia telah menerima kritikan kerana beberapa kelakuannya di tepi padang.

Pengurus Sepanyol itu dilihat berulang kali menghampiri pegawai keempat semasa Arsenal seri tanpa jaringan dengan Newcastle United pada hari Selasa, dengan legenda Premier League, Shearer kemudian menyifatkan tingkah lakunya sebagai ‘tidak sopan’.

“Saya rasa Mikel Arteta perlu bercakap dengan dirinya sendiri, atau pembantunya perlu bercakap dengannya dan menenangkannya,” kata bekas penyerang England itu.

“Saya fikir dia tidak menghormati pasukan lawan dan dia menyukarkan pengadil yang mempunyai tugas yang cukup sukar.

“Saya dapat dia mahu dianimasikan tetapi jika pemainnya berkelakuan seperti dia, dia tidak akan menyukainya dan ia akan merugikannya. Dia perlu bertenang.”

Shearer malah mendakwa tindakan Arteta boleh memberi kesan buruk kepada pemainnya ketika mereka ingin memenangi kejuaraan Liga pertama mereka sejak 2004.

Dia menambah: “Mereka tahu mereka berada di bawah tekanan tetapi apabila anda melihat pengurus anda berkelakuan seperti itu di garisan tepi..

“Dia perlu bertenang. Dia yang membuat keputusan sukar jadi dia perlu bertenang. Pada masa ini dia hanya menjadi gila dan itu tidak boleh membantu pemain bukan?”

Sutton juga membidik Arteta selepas kebuntuan Newcastle dan mendakwa pengurus Arsenal itu berkelakuan seperti ‘badut’.

Ditanya mengenai gesaan agar dia mengubah cara beliau di tepi padang,, Arteta berkata: “Jika saya fikir saya perlu mengubah sesuatu, percayalah, saya akan melihat cermin dan mengubahnya.

“Saya akan sentiasa cuba menjadi lebih baik. Apa sahaja yang saya lakukan, jika esok atau hari berikutnya, adalah untuk menjadikan kelab lebih kuat, pemain saya lebih baik, bermain lebih baik dan menang.

“Orang ramai boleh mempunyai pendapat mereka. Saya cuba melakukan yang terbaik untuk kelab bola sepak ini, untuk mempertahankannya, untuk mempromosikannya, untuk bermain dengan semangat yang saya percaya permainan itu perlu dimainkan.

“‘Ada saat-saat – ia bukan cara saya bertindak menentang West Ham, setiap perlawanan adalah istimewa. Setiap pengurus berkelakuan berbeza mengenai keadaan.

“Anda tidak boleh mengambil konteks daripada situasi – saya rasa itu tidak adil. Itulah saya! Sama ada saya di sini atau di atas padang, itulah saya – yang baik dan yang buruk!”

Share Post:

Related Posts