by Azhan Mohi in
Premier League

Pembantu pengadil VAR, Mike Dean telah mengakui bahawa dia telah melakukan kesilapan dengan tidak meminta Anthony Taylor menyemak semula kesalahan Marc Cucurella semasa Chelsea seri dengan Tottenham pada hari Ahad.

Menjelang masa kecederaan di Stamford Bridge, dengan kedudukan 2-1, Cucurella telah dikasari di dalam kotak oleh Cristian Romero, selepas pemain Argentina itu mencengkam rambut pemain Sepanyol itu dan mengheretnya ke tanah.

Bagaimanapun, pengadil di atas padang Taylor gagal menyedari kekasaran itu, dan sementara Dean menahan permainan supaya dia dapat melihat dengan pantas kejadian itu, dia menganggap bahawa ia tidak layak untuk disemak dan membenarkan permainan diteruskan.

Hanya beberapa saat kemudian, Harry Kane menyamakan kedudukan dari sepakan sudut, mencetuskan kemarahan pemain Chelsea dan pengurus mereka Thomas Tuchel, yang kemudiannya terlibat dalam konfrontasi berapi-api dengan lawannya Antonio Conte.

Tuchel kemudiannya mengecam pegawai atas keputusan buruk mereka dalam wawancara selepas perlawanan, dan ramai yang menganalisis permainan selepas itu bersetuju bahawa kekasaran itu mungkin layak menerima kad merah yang akan menghalang Tottenham daripada menyamakan kedudukan.

Kini, Dean telah bercakap secara terbuka mengenai insiden itu dan mengatakan bahawa keputusan yang dibuatnya semasa permainan adalah salah.

“Saya tidak dapat memberikan sepakan percuma sebagai VAR, tetapi saya boleh mengesyorkan kepada Taylor supaya dia melawat kawasan tinjauan pengadil untuk mempertimbangkan kemungkinan kad merah,” tulis Dean dalam ruangan The Mail.

“Dalam beberapa saat saya terpaksa mengkaji Romero menarik rambut Cucurella, saya tidak menganggapnya sebagai tindakan ganas.

“Saya telah mengkaji rakaman itu, bercakap dengan pengadil lain dan, apabila difikirkan, saya sepatutnya meminta Taylor melawat monitor sebelah padangnya untuk melihat sendiri. Pengadil di padang sentiasa mempunyai kata putus.

“Ia menunjukkan bahawa tidak kira betapa berpengalamannya anda, dan saya telah menghabiskan lebih daripada dua dekad sebagai pegawai Liga, anda sentiasa belajar. Ia mengecewakan saya kerana ini adalah satu insiden dalam hujung minggu yang sangat baik daripada pegawai kami. Keputusan dibahaskan – itulah kehidupan seorang pengadil.”

Terdapat juga pertikaian mengenai gol penyamaan pertama Tottenham, apabila Kai Havertz dikasari dalam binaan dan Richarlison kelihatan menghalang pandangan Edouard Mendy dari kedudukan ofsaid.

Tetapi Dean menolak kedua-dua dakwaan ini, sambil menambah: “Yang ini agak mudah. Saya tidak boleh kembali 44 saat untuk melihat potensi kesalahan Rodrigo Bentancur terhadap Kai Havertz.

“Ia adalah di luar fasa permainan menyerang – pemain Tottenham juga masih dapat menguasai bola – jadi itu bukan faktor sama ada gol [Pierre-Emile] Hojbjerg harus dikekalkan.

“Persoalannya ialah sama ada Richarlison campur tangan daripada kedudukan ofsaid. Apabila sepakan Hojbjerg terkena, penjaga gol Chelsea, Edouard Mendy melihat bola untuk saya. Garis penglihatannya tidak disekat dengan jelas, jadi ia sah.”

Share Post:

Related Posts