by Azhan Mohi in
Premier League

Micah Richards percaya Mikel Arteta masih perlu mencari taktik yang sesuai untuk bahagian tengah Arsenal berikutan kemenangan 2-1 ke atas Nottingham Forest pada hari Sabtu.

The Gunners memulakan kempen Liga baharu mereka dengan kemenangan apabila gol separuh masa pertama daripada Eddie Nketiah dan Bukayo Saka memberikan naib juara musim lalu mendahului pada masa rehat.

Taiwo Awoniyi menjaringkan gol lewat untuk Forest tetapi pasukan Steve Cooper tidak dapat mencari gol penyamaan ketika Arsenal bertahan untuk kemenangan.

Declan Rice melakukan penampilan sulungnya berikutan perpindahan £105 juta dari West Ham pada musim panas, tetapi Richards merasakan kedatangan pemain antarabangsa England itu telah menjejaskan impak Thomas Partey di bahagian tengah.

Apabila ditanya pendapatnya tentang taktik bahagian tengah Arteta, Richards berkata pada Match of the Day BBC: “Bagi saya, saya tidak pasti ia berjaya hari ini.

“Jelas sekali, Partey bermula dalam peranan bek kanan itu dan saya dapat melihat niat dari awal permainan.

“Apa yang mereka mahu lakukan ialah Partey masuk ke dalam untuk meninggalkan semua ruang untuk Saka, jadi Saka boleh datang ke bola dalam situasi satu lawan satu, atau dia boleh pergi ke atas.

“Tetapi kekurangan rentak dan ketidakstabilan dalam permainan Arsenal… Arsenal menggerakkan bola dari kiri ke kanan terlalu perlahan. Jika anda akan bermain seperti ini, anda perlu mengalihkan bola dari kanan ke kiri, kiri ke kanan secepat mungkin untuk membawanya ke kawasan utama ini di mana mereka akan mencederakan mereka.

“Ia adalah keputusan yang hebat untuk mereka menang tetapi saya rasa semuanya terlalu perlahan.

“Orang ramai bertanya bagaimana mereka akan sesuai dengan Rice dan Partey dalam sistem ini, mereka mencubanya hari ini dan sudah tentu mereka telah menang tetapi saya tidak percaya ia berfungsi dengan tepat seperti yang mereka mahu ia berfungsi.

“Dengan Zinchenko di bahagian lain yang masuk dan boleh menyerang, tetapi bagi saya ia tidak berfungsi dengan tepat seperti yang mereka mahukan [di sebelah kanan].

“Satu kebimbangan yang saya ada ialah, secara bertahan, jika anda bermain dalam posisi itu, anda akan sukar satu lawan satu. Adakah dia mempunyai keupayaan untuk menangani situasi itu? Kami tahu bahawa di bahagian tengah [dia boleh], tetapi menentang pasukan yang lebih baik mereka boleh dihukum.

“Sedikit perubahan, saya tahu ia hanya perlawanan pertama musim ini. Mengenai bola, Partey adalah hebat. Tetapi dari segi ketidakstabilan pasukan, saya tidak pasti ia berkesan hari ini.”

Share Post:

Related Posts