by Azhan Mohi in
Premier League

Erik ten Hag telah meningkatkan skuad Manchester United dengan pendekatan hands-on dan tanda-tanda positif dalam pramusim pasukan setakat ini adalah ‘hanya permulaan’, menurut Luke Shaw.

United telah menjaringkan lapan kali dan bolos sekali dalam dua perlawanan persahabatan pramusim pertama mereka, menewaskan Liverpool dan Melbourne Victory.

Tetapi walaupun keputusan tidak semestinya penting pada peringkat kempen ini, cara skuad United telah menyesuaikan diri dengan kaedah pengurus baharu mereka.

Ten Hag mahu mengubah gaya permainan United, menukar bahagian daripada unit serangan balas kepada satu tekanan tinggi yang mengawal penguasaan bola.

Terdapat tanda-tanda yang menjanjikan bahawa pemain menggunakan kaedah Ten Hag dalam dua perlawanan pembukaan, terutamanya dalam bagaimana pasukan itu telah menekan sebagai satu dan cara di mana bek sayap memberikan lebar yang berterusan.

Shaw boleh menjadi salah seorang penerima manfaat utama daripada pelantikan Ten Hag dan pemain pertahanan itu berkata skuad United telah kagum dengan pengurus Belanda itu sejak berpindah ke kelab itu.

“Pengurus menuntut lebih banyak dan kami perlu menjadi lebih baik dan lebih baik,” kata Shaw.

“Dia banyak bercakap tentang pasukan, struktur dan cara dia mahu bermain. Ia adalah banyak butiran, tetapi butiran memenangi permainan dan dengan falsafahnya dan cara dia mahu bermain, kita perlu mendengar.

“Musim lalu sangat mengecewakan, bukan hanya sebagai satu pasukan tetapi juga secara individu untuk saya.

“Ia bukan apa yang orang jangkakan atau apa yang saya jangkakan dan saya fikir musim ini adalah satu lagi permulaan baharu. Kini tiba masanya untuk saya mengekalkan konsistensi dan mengekalkan tahap prestasi yang lebih tinggi minggu demi minggu, yang telah saya bincangkan dengan pengurus dan itulah yang dia mahukan.

”Ia bukan di mana kelab itu sepatutnya berada dan kami tahu tahap perlu mengambil langkah besar dari segi intensiti yang lebih tinggi dan apa yang kami sepatutnya lakukan. Saya fikir dari awal dua minggu lepas, terutamanya dalam latihan, sudah pasti peningkatan yang besar.

“Walaupun dalam perlawanan, saya fikir anda boleh melihat perkara yang mungkin anda tidak pernah lihat sebelum ini, jadi saya fikir ada perkara yang boleh dinantikan. Pengurus tahu apa yang pasukan perlukan, dia mempunyai gaya sendiri dan bagaimana dia mahu menguruskan dan semua pemain benar-benar mengambilnya.

“Dia sangat hand-on dan dia mengambil banyak sesi. Dia banyak terlibat dan jika dia melihat orang tidak mencapai standard yang dia mahu dalam latihan, dia akan memastikan mereka tahu. Saya fikir itu bagus, kerana dia mengekalkan standard yang tinggi. Masih banyak lagi yang akan datang daripada kami dan ini hanyalah permulaan.”

Share Post:

Related Posts