by Azhan Mohi in
Premier League

Kylian Mbappe berada dalam radar Chelsea semasa muda dan juga pergi ke percubaan dengan The Blues, tetapi ibunya menamatkan sebarang langkah berpotensi dengan enggan kembali ke kelab London itu untuk melihat anaknya.

Mbappe kini merupakan antara pemain yang paling digeruni di planet ini, berjuang Perancis pada suku akhir Piala Dunia di Qatar pada malam Sabtu.

Superstar Paris Saint-Germain itu hanya bermain secara profesional untuk pasukannya sekarang dan Monaco, tetapi ketika dia berada di peringkat remaja di AS Bondy dia sudah menarik perhatian kelab Premier League.

Pada usia hanya 12 tahun dia telah dijemput untuk percubaan dengan Chelsea, menuju ke London selama beberapa hari pada 2011 dan juga bermain dalam perlawanan menentang Charlton.

The Blues tidak begitu terkejut dengan pemain Perancis itu, tetapi cukup kagum untuk meminta Mbappe kembali untuk lawatan kedua supaya mereka dapat melihatnya sekali lagi.

The Athletic bercakap dengan bekas peninjau Chelsea, Daniel Boga yang menceritakan kisah ibu Mbappe, Fayza Lamari, menegaskan bahawa tidak akan ada lawatan kedua, Chelsea terpaksa menandatangani anaknya itu atau tidak sama sekali.

Boga menjelaskan: “Anda tahu bola sepak Inggeris — anda menangani, anda menjejak kembali pemain apabila anda kehilangan bola. Dia tidak begitu. Apabila dia kehilangan bola, dia berhenti bermain.

“Chelsea berkata, “Kami mahu melihatnya sekali lagi dan kami mahu melihat bahagian bola sepaknya ini”.

“Tetapi kemudian ibu itu berkata, “Tidak, kami tidak akan datang lagi”. Saya sedang menterjemah. ‘Dia berkata, “Beritahu mereka, dia tidak akan kembali. Jika anda mahu menandatanganinya, anda menandatanganinya sekarang”. Dan dia berkata, “Dalam masa lima tahun, anda akan kembali untuknya dengan harga £50 juta”. Dia berkata, “Terjemahkan itu.”

“Saya tidak boleh berkata begitu. Terlalu angkuh untuk berkata seperti ini. Jadi saya tidak menterjemahkannya. Saya hanya berkata kepada Jim [Fraser, ketua pengambilan belia], “Saya tidak fikir mereka akan kembali, jadi anda perlu membuat keputusan sekarang”.”

Terdapat juga minat daripada Real Madrid, Liverpool dan Bayern Munich tetapi Mbappe berpindah ke Monaco di mana dia mencipta namanya sebelum bertukar ke PSG pada 2017.

Share Post:

Related Posts