by Azhan Mohi in
Antarabangsa

Kylian Mbappe telah mendedahkan bahawa Antoine Griezmann ‘difahamkan kecewa’ kerana tidak dinamakan menjadi kapten baharu Perancis.

Susulan kekalahan menerusi sepakan penalti kepada Argentina pada perlawanan akhir Piala Dunia 2022, kapten Perancis dan penjaga gol Tottenham Hugo Lloris mengumumkan persaraan antarabangsanya.

Dengan beberapa calon yang jelas untuk menggantikannya turut menggantung but antarabangsa mereka, termasuk Karim Benzema dan Raphael Varane, Mbappe dan Griezmann muncul sebagai pendahulu untuk lilitan lengan.

Kedua-dua penyerang itu merupakan pemain terbaik Les Bleus di Qatar dan awal minggu ini telah disahkan bahawa penjaring terbanyak sepanjang zaman PSG itu telah diberikan tanggungjawab oleh Didier Deschamps.

“Kylian menanda semua kotak untuk memikul tanggungjawab ini. Di atas padang dan juga dalam skuad, dengan menjadi elemen utama,” kata pengurus itu.

Di samping itu, bintang Atletico Griezmann dinamakan naib kapten, sesuatu yang mengecewakan pemain berusia 32 tahun itu yang berharap untuk menjadi kapten baharu berdasarkan kemampuan dan pengalaman yang lebih besar.

“Saya bercakap dengan Antoine. Dia kecewa dan itu boleh difahami,’’ kata Mbappe yang berusia 24 tahun dalam sidang media yang ditranskripsikan oleh RMC Sport.

“Ia adalah tindak balas yang dijangkakan. Saya memberitahunya bahawa saya akan mempunyai reaksi yang sama. Dia mungkin pemain paling penting semasa era Deschamps.

“Saya bukan atasan hierarkinya. Dia dan saya akan berganding bahu untuk cuba membenarkan pasukannya mengenakan dirinya di peringkat global. Jika dia mempunyai sesuatu untuk dikatakan kepada kumpulan itu, saya akan duduk dan mendengar.

“Anda tidak boleh menutup pintu kepada sesiapa pun. Semua orang bebas meluahkan perasaan mereka.”

Pemenang Piala Dunia 2018 Mbappe, yang mempunyai 36 gol dalam 66 penampilan, mengikut jejak beberapa kapten legenda Perancis termasuk Lloris, Thierry Henry, Patrick Vieira, Zinedine Zidane dan Deschamps.

Dia dijangka memimpin negaranya keluar pada malam Jumaat apabila mereka memulakan kempen kelayakan Euro 2024 di Paris menentang Belanda.

Share Post:

Related Posts