by Azhan Mohi in
Premier League

Matt Turner bercakap kepada Football London selepas Arsenal menang 2-1 ke atas Nottingham Forest dan memperincikan kunci untuk bersaing dengan Aaron Ramsdale untuk tempat nombor satu.

Matt Turner bermula di gawang untuk Nottingham Forest menentang Arsenal, membuat penampilan sulungnya di Premier League setahun selepas berpindah ke England dan utara London.

Pertukarannya ke kawasan tengah timur datang selepas akhirnya gagal menyingkirkan Aaron Ramsdale dari tempat nombor satu dan dengan peluang dia tidak boleh menolak.

Turner ditewaskan dua kali dengan dua penyudah cemerlang Eddie Nketiah dan Bukayo Saka. Kedua-dua gol itu adalah berkualiti tinggi, dan pemain antarabangsa Amerika itu sentiasa terkenal dengan penyelamatan yang hebat. Dia pasti menjadi hit sebenar di Nottingham.

Sebagai gantinya, Arsenal telah bersetuju dengan perjanjian untuk menandatangani David Raya dengan perjanjian pinjaman £3 juta daripada Brentford dengan pilihan £27 juta untuk menandatangani secara kekal pada 2024 menurut laporan.

Footbal London bercakap dengan Turner selepas perlawanan. Ingin tahu bagaimana Turner melihat persaingan menjadi penjaga gol nombor satu Arsenal dan cara mengatasi Aaron Ramsdale.

Dia berkata: “Ya, ia sentiasa menjadi batu loncatan yang baik untuk karier saya bermain untuk Arsenal, untuk berada di Arsenal. Ia membantu saya menjadi nombor satu untuk pasukan kebangsaan dan bermain di Piala Dunia dan itu sentiasa menjadi matlamat dan kini saya mendapati diri saya bermain dalam Premier League di kelab lain.

“Anda sentiasa perlu pergi ke sini, masuk ke pintu dan cari apa yang betul dan hari ini saya berasa sangat baik.”

Dengan Raya yang bakal menjelma, dia kini menghadapi cabaran Ramsdale. Media bertanya kepada Turner jika dia boleh memberi sebarang nasihat kepada pemain Sepanyol berkenaan untuk bersaing dengan pemain antarabangsa England itu, apakah itu?

“Bekerja keras, ia tidak akan mudah,” balas Turner.

“Tidak kira seberapa baik anda berlatih, gunakan peluang anda sebaik mungkin tetapi Aaron adalah penjaga gol yang sangat hebat tetapi saya juga rasa budayanya.

“Anda perlu memahami budaya berada di Arsenal. Anda perlu boleh menolak tetapi juga menyokong dan saya fikir itu adalah sesuatu yang saya lakukan dengan sangat baik. Saya mendesak tetapi saya juga berada di sana untuk menyokong, bukan sahaja Aaron tetapi yang terbaik dalam pasukan.

“Tidak dinafikan saya menekannya setiap hari, dia menjadi penjaga gol yang sangat mantap tahun lalu. Rasanya setiap kali saya bermain dengan baik dalam Liga Europa atau Piala FA, dia mengikutinya dengan dua atau tiga persembahan yang sangat bagus dalam liga.

“Setiap kali saya fikir pintu itu sedikit retak, dia meningkatkan persembahannya di atas padang dan saya tahu saya menekannya setiap hari dalam latihan dan saya boleh menahannya rapat di hati saya dan saya gembira melihat dia bermain dengan baik. dan saya berharap dia boleh kekal di antara tiang itu.”

Raya adalah pemain yang diidamkan oleh pengurus Mikel Arteta sejak sekian lama, mungkin kelebihan yang tidak diberikan Turner. Ini digabungkan dengan pengalaman pentingnya di peringkat teratas di England.

Secara statistik, Raya mengatasi Ramsdale dalam saingan liga musim lalu. Dia mungkin perlu menyesuaikan diri dengan penampilan piala domestik dan Liga Juara-Juara buat masa ini, tetapi jangan silap ini adalah cabaran yang jauh lebih besar untuk dihadapi oleh pemain nombor satu Gunners sekarang.

Share Post:

Related Posts