by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville tidak yakin Lisandro Martinez boleh bermain di bahagian pertahanan tengah dalam empat pertahanan selepas dibuli dalam kekalahan Manchester United kepada Brentford pada hari Sabtu.

Pemain Argentina itu, yang dibeli dengan harga £56.7 juta dari Ajax, dibuli oleh Ivan Toney dan mudah dibolosi oleh Ben Mee menerusi situasi bola mati sebelum ditarik keluar pada separuh masa dengan United ketinggalan empat gol.

Ketinggian Martinez – dia berdiri hanya 5 kaki 9 inci – telah ditandakan sebagai isu yang berpotensi sebelum dia berpindah ke Premier League dan bos Brentford, Thomas Frank mengakui selepas itu ia adalah sesuatu yang sengaja mereka sasarkan.

Legenda United, Neville, yang juga seorang yang rendah untuk bek tengah telah berpindah ke bek kanan, merasakan Martinez akan terus menjadi sasaran dan merasakan satu-satunya penyelesaian ialah bermain dengan tiga bek – atau mengeluarkannya dari pertahanan sama sekali .

Ditanya sama ada terdapat sebarang peranan dalam pertahanan yang boleh dimainkan oleh Martinez, Neville memberitahu Sky Sports: “Mungkin di sebelah kiri dalam tiga pemain belakang – itu berpotensi berfungsi.

“Mungkin bermain di bahagian tengah, kerana kami tahu dia boleh melakukannya. Saya fikir dia mempunyai ketabahan dan, untuk berlaku adil, saya tidak akan menilai dia sama sekali pada masa ini.

“Tetapi untuk mengatakan dia boleh bermain di tempat lawan di Brentford menentang Toney dan [Bryan] Mbeumo – dia secara fizikal tidak boleh bersaing dengan mereka.

“Saya tidak boleh bermain sebagai bek tengah ketika saya masih muda, dan saya fikir saya adalah bek tengah yang baik yang tahu kedudukan saya dan tahu permainan ini. Tetapi saya tidak dapat melakukannya kerana Gary Pallister terpaksa terus datang untuk bertukar dengan saya.

“Apabila saya melihat dia [Martinez] bertukar dengan [Harry] Maguire pada separuh masa pertama pada lontaran jauh, ia mengingatkan saya kepada Pally yang pernah bertukar dengan saya.

“Jika anda perlu menukar posisi di bek tengah untuk mengimbangi yang satu lagi ia tidak bagus dan itulah yang berterusan berlaku. Mereka menyasarkannya pada separuh masa pertama itu.”

Share Post:

Related Posts