by Azhan Mohi in
Premier League

Wira Arsenal, Gabriel Martinelli telah mendedahkan apa yang diberitahu oleh pengurus Mikel Arteta kepada pemain pada separuh masa selepas kemenangan 1-0 The Gunners di Leicester.

Kelab London utara itu memasuki masa rehat dengan kedudukan 0-0 tetapi Martinelli menjaringkan gol beberapa saat selepas perlawanan dimulakan semula untuk memastikan Arsenal meraih kemenangan penting dalam perebutan kejuaraan Liga.

Manchester City menewaskan AFC Bournemouth pada lewat hari, bermakna Arsenal kekal dua mata di hadapan pasukan tangga kedua Pep Guardiola dengan satu perlawanan dalam tangan.

Ditanya tentang apa yang bos Arteta beritahu skuadnya di bilik persalinan selepas 45 minit pembukaan menentang Leicester, Martinelli berkata: “Pengurus berkata kami perlu menang dalam apa jua konteks, dan dalam liga ini anda perlu memenangi perlawanan dengan cara ini.”

Martinelli kelihatan berpusing lutut semasa golnya dan terdapat kebimbangan bahawa pemain antarabangsa Brazil itu akan terhincut-hincut kerana cedera sebelum dia meneruskannya.

Pemain berusia 21 tahun itu telah mengenepikan sebarang kebimbangan kecederaan ketika dia memberitahu laman web Arsenal: “Tiada apa-apa yang berlaku, saya baik-baik saja!’

Bercakap secara lebih umum mengenai kemenangan hari Sabtu di Stadium King Power, Martinelli menambah: “Ya, ia adalah perlawanan yang sukar, sukar, tetapi kami berjaya melakukannya, tiga mata adalah perkara yang paling penting.

“Saya fikir dalam kebanyakan perlawanan dalam liga kita melakukan ini (mengawal permainan). Saya rasa kami perlu teruskan dan bersabar apabila kami mencapai sepertiga akhir.

“Kami melakukannya hari ini, kami mendapat gol dan kemenangan juga. Ia adalah gol yang bagus, gol yang cantik, ia adalah bola yang hebat dari Leo (Leandro Trossard) dan saya hanya meletakkannya di belakang jaring, ia adalah gol yang bagus.

“[Clean sheet] sangat, sangat penting. Pengurus itu berkata kepada kami minggu ini bahawa kami memerlukan rekod bersih dan kami melakukannya hari ini, saya sangat gembira untuk itu.

“Kami pergi lagi [menentang Everton pada hari Rabu], satu lagi perlawanan menentang mereka, di laman sendiri dan kami akan melakukannya.”

Share Post:

Related Posts