by Azhan Mohi in
Antarabangsa

Kapten Arsenal, Martin Odegaard percaya dia sepatutnya dianugerahkan penalti selepas cabaran lewat daripada Rodri dalam kemenangan Sepanyol ke atas Norway pada petang Sabtu.

Sepanyol menang 3-0 di Malaga dalam kelayakan Euro 2024, dengan Dani Olmo membuka tirai jaringan selepas 13 minit sebelum pemain gantian, Joselu masuk dari bangku simpanan lewat untuk menjaringkan dua gol cepat dan melengkapkan ketiga-tiga mata.

Sejurus sebelum pembukaan Olmo, Norway merasakan mereka dinafikan sepakan penalti yang jelas apabila Odegaard melangkaui Dani Carvajal di dalam kotak dan melepaskan rembatan sebelum diterjah oleh Rodri.

Peminat Arsenal berang dengan terjahan itu, dengan pemain tengah Manchester City itu menerkam kaki Odegaard yang berdiri lama selepas bola hilang, tetapi pengadil Perancis Benoit Bastien tidak memberikan sebarang kesalahan.

Odegaard – yang melengkapkan 90 minit penuh dan tidak kelihatan mengalami sebarang kecederaan – kelihatan terpinga-pinga dengan keputusan di atas padang dan jelas masih kesal selepas itu, walaupun tidak mahu menghadapi masalah dengan menyelar pegawai.

“Saya agak pasti saya sepatutnya mendapat penalti,” Odegaard memberitahu TV2 selepas perlawanan. “Dia datang dengan kancingnya tepat di buku lali saya.

“Tetapi saya pasti saya akan dihukum [jika saya katakan lagi]. Saya tidak peduli untuk mengatakan apa-apa lagi mengenai pengadil. Lebih baik jangan cakap apa-apa.”

Pengurus Stale Solbakken agak kurang diplomatik berbanding kaptennya, berkata:”‘Ia adalah penalti yang jelas!

“Dia menamatkan rembatan dan anda tidak boleh [melanggarnya selepas itu]. Jika saya menjatuhkan seseorang selepas bola hilang, maka ia adalah penalti. Saya agak bosan dengan ini.

“Apa yang saya lihat di sini sekarang [pada tayangan ulang] adalah apa yang saya lihat dari bangku simpanan. Terdapat sedikit keangkuhan Perancis berlaku. Itulah caranya, tetapi ia sukar dipercayai.”

Kedudukan 3-0 antara Sepanyol dan Norway – yang tanpa penyerang bintang Erling Haaland – terlepas beberapa peluang besar untuk menjaringkan gol, terutamanya sepakan voli jarak dekat Alexander Sorloth yang dia tusuk lebar dengan gol ternganga.

Odegaard meneruskan: “Kami mengekalkan bola dan cuba bermain dari belakang. Kami mencipta beberapa peluang besar yang perlu kami tolak.

“Kami tidak melakukannya, dan mereka mendapat gol entah dari mana. Kemudian ia menjadi garis markah yang sedikit jelek daripada yang dirasai.”

Dia menambah: “Kami melakukan banyak perkara yang baik, tetapi kami tidak cukup tajam di hadapan gol.”

Share Post:

Related Posts