by Azhan Mohi in
Premier League

Bintang Manchester United, Marcus Rashford telah dinobatkan sebagai Pemain Terbaik Bulanan Premier League untuk bulan Februari – dan dengan itu telah menyamai rekod yang dibuat oleh legenda Liverpool, Mohamed Salah.

Prestasi sensasi Rashford berterusan bulan lalu, dengan lima gol dalam empat perlawanan ketika United menewaskan Crystal Palace, Leicester dan Leeds, dan juga bangkit daripada 2-0 untuk seri di Old Trafford.

Di luar Liga, dia juga memainkan peranan penting dalam pasukannya mencapai dan memenangi perlawanan akhir Piala Carabao, serta menyingkirkan Barcelona daripada Liga Europa untuk mara ke pusingan 16.

Pemain berusia 25 tahun itu memenangi anugerah itu mendahului duo Fulham Bernd Leno dan Manor Solomon, Kelechi Iheanacho dari Leicester, Emerson Royal dari Tottenham dan Ollie Watkins dari Aston Villa.

Ini adalah anugerah POTM ketiga Rashford untuk kempen ini, selepas menang pada September dan Januari, dan hasilnya dia menyamai rekod Salah untuk mendapat banyak kemenangan POTM dalam satu musim.

Penyerang Liverpool itu mencapai kejayaan ini semasa kempen sensasinya 2017/18, di mana dia menjaringkan rekod 32 gol dalam hanya 36 perlawanan.

“Sudah tentu sentiasa baik untuk berada di antara perbualan. Untuk dianugerahkan Pemain Bulanan ini, saya rasa terutamanya dalam tiga bulan terakhir, anda boleh memberikannya kepada sesiapa sahaja,” Rashford memberitahu MUTV.

“Mana-mana orang yang telah diundi layak memenanginya, ia jelas membuatkan saya berasa sangat bangga kerana saya telah berjaya melakukannya tiga kali.

“Semua pemain yang telah melakukannya, malah beberapa pemain yang belum mencapainya layak mendapatnya. Ia menunjukkan bahawa, sebagai satu pasukan, kami bertambah baik dan, diharapkan, kami boleh terus melakukannya.”

Ditanya mengenai detik cemerlangnya dari Februari, penyerang itu menambah: “Mungkin Nou Camp. Kali terakhir saya bermain di sana di tempat lawan, saya rasa seperti ada peluang dalam permainan, tetapi saya tidak mengambil sebarang peluang.

“Kami tidak mencipta cukup peluang yang saya fikir ada dalam permainan. Mereka akhirnya menewaskan kami 3-0 pada malam itu dan ada dalam fikiran saya kali ini untuk kembali ke sana dan memastikan kami mencipta peluang, dan kami cuba menukarnya.”

Ini adalah empat anugerah POTM Rashford secara keseluruhan, meninggalkannya hanya tiga di belakang rekod sepanjang masa untuk kemenangan terbanyak yang dipegang oleh Sergio Aguero dan Harry Kane.

Selain itu, Erik ten Hag dinamakan Pengurus Bulanan manakala David de Gea membawa pulang Save of the Month untuk ‘save’ menentang Iheanacho dalam kemenangan 3-0 United ke atas Foxes.

Share Post:

Related Posts