by Azhan Mohi in
Premier League

Legenda Belanda Marco van Basten telah memuji persembahan bintang muda Ajax baru-baru ini – dan sasaran Manchester United – Mohammed Kudus dan percaya dia adalah pemain bola sepak yang ‘jauh lebih baik’ daripada Antony.

The Red Devils membelanjakan kira-kira £86 juta untuk menandatangani pemain sayap Brazil itu musim panas lalu, walaupun dia hanya menjaringkan tiga gol Liga dan sifar bantuan gol sejak berpindah dengan wang besar.

Sementara itu, Kudus digunakan secara sporadis oleh bos Ajax yang dipecat, Alfred Schreuder, walaupun dia telah menjadi tonggak utama sejak Johnny Heitinga mengambil alih tugas akhir bulan lalu – dan telah memberikan beberapa persembahan cemerlang.

Dia berada dalam senarai penjaring sekali lagi dalam kemenangan 4-0 Ahad ke atas Sparta Rotterdam dan kini mempunyai empat gol dan satu assist dalam lima perlawanan terakhirnya, dan 16 penglibatan gol dalam 27 penampilan di seluruh Eredivisie dan Liga Juara-Juara musim ini.

Pemain berusia 22 tahun itu juga menikmati Piala Dunia individu yang mengagumkan, menjaringkan dua gol untuk Ghana, dan dipercayai berada dalam senarai keinginan Erik ten Hag untuk jendela perpindahan musim panas.

Kini Van Basten telah membuat lirikal mengenai pemain sayap itu dan merasakan dia adalah pemain bola sepak yang jauh lebih lengkap daripada bekas rakan sepasukan Antony.

“Saya dapati Mohammed Kudus pemain bola sepak yang jauh lebih baik daripada Antony,” kata Van Basten di Ziggo Sport pada petang Isnin.

“Antony mempunyai kemahirannya, tetapi dia keliru dengan perkara yang dia cuba lakukan!

“Kudus mempunyai teknik yang lebih baik dan dia tahu apa yang dia lakukan. Antony mungkin lebih pantas, tetapi Kudus lebih bijak dan lebih teknikal. Dia lebih kepada pemain bola sepak, anda boleh meletakkannya di mana-mana sahaja di atas padang, pemain serba boleh untuk pasukan.”

Dia menambah: “Malah, saya suka dia lebih baik daripada Antony. Dia lebih seronok menonton permainan.”

Rakan pakar dan bekas pemain antarabangsa Belanda Jan Mulder bersetuju, sambil menambah: “Kudus adalah pemain terbaik Ajax. Pemain kelas sungguh.

“Kenapa dia tidak selalu bermain di bawah Schreuder? Dia sering duduk di bangku simpanan! Anda benarkan dia bermain tiga atau empat perlawanan berturut-turut dan anda serta-merta melihat kelasnya.”

Kudus akan menjadi teras kepada harapan Ajax untuk mara dalam Liga Europa apabila mereka menentang Union Berlin pada petang Khamis, manakala United masih berpeluh melihat kecergasan Antony dengan pemain Brazil itu terlepas empat perlawanan terakhir kerana kecederaan kaki.

Share Post:

Related Posts