by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas bos Belanda dan Ajax, Marco van Basten telah mengecam lembaga pengarah Manchester United kerana menjadualkan jelajah pramusim yang begitu mencabar dan merasakan ia telah menjejaskan Erik ten Hag.

The Red Devils telah membuat permulaan yang menyedihkan untuk musim baharu Liga, kalah dalam perlawanan berturut-turut menentang Brighton dan Brentford untuk meletakkan mereka di tangga tercorot buat kali pertama dalam tempoh 30 tahun.

United bolos empat kali dalam 35 minit pertama pertembungan terbaru mereka menentang Brentford, manakala Ten Hag adalah pengurus pertama sejak John Chapman pada 1921 yang tewas dalam dua perlawanan pertamanya sebagai pengurus kelab.

Terdapat pelbagai faktor yang memberi kesan kepada permulaan buruk United, daripada kecederaan kepada kekurangan pemain baharu, tetapi legenda Belanda Van Basten merasakan penyumbang terbesar ialah jelajah United semasa pramusim.

“Apa yang saya pelik ialah setiap tahun sebagai persediaan mereka membuat jelajah dunia,” kata Van Basten kepada penyiar Belanda Ziggo Sport.

“Itu membunuh kumpulan itu. Ia tidak masuk akal, bodoh. Mereka perlu berhenti berbuat demikian. Dari segi fizikal, ia hanya menyayat hati.

“Mereka melakukan segala yang mereka mampu untuk membuat lebih banyak wang, tetapi ia mengarut.”

United menghabiskan dua setengah minggu bermain di sekitar Thailand dan Australia semasa jelajah pramusim mereka dan kelihatan mengagumkan dalam empat perlawanan mereka, terutamanya menewaskan Liverpool 4-0.

Bagaimanapun, kedua-dua Christian Eriksen dan Lisandro Martinez telah ditandatangani dengan baki jelajah sekitar seminggu lagi dan tidak dapat bergabung dengan rakan sepasukan baharu mereka sehingga mereka kembali dari Australia.

Seminggu selepas perjalanan mereka ke Down Under, United kemudian pergi ke Norway untuk menentang Atletico Madrid dan, keesokan harinya, menjadi tuan rumah Rayo Vallecano di Old Trafford dalam perlawanan persahabatan berturut-turut.

Ketika Louis van Gaal mengetuai United, dia juga mengadu tentang jelajah pramusim kelab itu yang melelahkan dan berjuang keras untuk mengurangkan jumlah perjalanan.

“Kami perlu bersedia untuk musim ini dan apabila anda mempunyai aktiviti komersial dan jarak yang sukar, perlu banyak terbang dan jet lag, ia tidak begitu positif untuk persiapan yang baik,” katanya pada musim panas pertamanya di kelab itu semula. 2014.

Tidak lama sebelum dia dipecat dua tahun kemudian, Van Gaal juga telah mengadu tentang lawatan ke China yang akan datang pada musim panas 2016 – walaupun dia akhirnya tidak akan bertanggungjawab, telah digantikan oleh Jose Mourinho.

“Saya tahu kelab seperti Manchester United mesti melakukan itu, tetapi ia bukan satu persiapan yang sangat baik,” kata jurulatih veteran Belanda itu, setelah berunding, kelab itu turun daripada dua minggu tinggal di China kepada hanya lapan hari.

Share Post:

Related Posts