by Azhan Mohi in
Premier League

Manchester United memilih untuk tidak mengambil Graham Potter kerana pengurus Brighton itu kekurangan pengalaman dalam Liga Juara-Juara.

Potter mendalangi kemenangan pertama Seagulls dalam Liga di Old Trafford pada hari Ahad apabila Erik ten Hag tewas dalam perlawanan pertamanya sebagai pengurus Red Devils.

Pengendali Inggeris itu telah mendapat pujian daripada pengurus seperti Pep Guardiola untuk kerja yang dilakukannya di pantai selatan, di mana dia membantu menjadikan Brighton sebagai salah satu pasukan paling menghiburkan di liga teratas.

Perpindahan untuk Yves Bissouma dan Marc Cucurella ke Tottenham dan Chelsea masing-masing adalah bukti kerja baik Potter dan dia telah menarik perhatian daripada ahli enam teratas.

United adalah salah satu pihak yang berminat berikutan pemecatan Ole Gunnar Solskjaer tahun lalu dan kelab itu menyenaraikan Potter sebagai pengganti berkemungkinan untuk pengurus Norway itu namun Ralf Rangnick diberikan tugas.

Bagaimanapun, laporan Athletic bahawa United tidak berminat dengan kelayakan Potter kerana kekurangan pengalaman Liga Juara-Juara.

Walaupun dia terkenal kerana kerjanya dengan Ostersund dalam Liga Europa, Potter masih belum berjaya dalam pertandingan elit Eropah.

Ten Hag, sebaliknya, membimbing Ajax ke separuh akhir pada 2019 dan mereka hanya beberapa saat lagi untuk mara ke final, mengalami kesedihan di tangan Tottenham kendalian Mauricio Pochettino.

Ajax memenangi kesemua enam perlawanan peringkat kumpulan mereka pada penggal lalu sebelum mengalami penyingkiran mengejut kepada Benfica.

Potter berada dalam radar Tottenham berikutan pemecatan Jose Mourinho tetapi kelab itu beralih kepada Nuno Espirito Santo, sebelum melantik Antonio Conte.

Pengurus berusia 47 tahun itu telah dikemukakan sebagai pengurus Arsenal yang berpotensi berdasarkan falsafah menyerangnya tetapi Mikel Arteta telah menstabilkan tempohnya di kelab itu.

Share Post:

Related Posts