by Azhan Mohi in
Premier League

Manchester United berdepan dilema untuk mendapatkan pemain antarabangsa Brazil, Antony kerana ketibaan Lisandro Martinez di Old Trafford, menurut Tim Vickery.

Antony dipercayai telah bersetuju dengan syarat peribadi dengan United dan membuatkan peminat teruja apabila dia dilihat menyaksikan kemenangan mereka ke atas Liverpool pada hari Isnin.

Tetapi rundingan United dengan Ajax mengenai pemain berusia 22 tahun itu terbukti sukar, dengan juara Eredivisie itu bertahan untuk penjualan rekod kelab.

Ajax berdiri teguh pada penilaian €100m (£84.5m) – angka yang akan menjadikan Antony sebagai pemain kedua termahal dalam sejarah United – dan pemain Brazil itu merayu kepada hierarki kelab Belanda itu untuk memberi kompromi.

Pakar bola sepak Amerika Selatan Vickery telah menjelaskan bahawa keputusan United untuk menandatangani pemain antarabangsa Argentina Martinez dengan harga £56.7 juta telah merumitkan perjanjian berpotensi untuk Antony.

“Masalah yang mereka hadapi ialah masalah kewangan,” kata Vickery kepada Sky Sports. “Tanda arasnya ialah mereka sudah pergi ke Ajax dan mengambil Lisandro Martinez, dan membayar banyak wang untuknya.

“Sekarang, Antony adalah pemain yang lebih muda, pemain yang lebih glamor, jadi anda sukar untuk kembali ke Ajax dan berkata, “Kami membeli Lisandro Martinez dengan harga £60 juta, bolehkah kami mendapatkan Antony dengan harga yang lebih murah?”

‘‘Itu tidak akan berlaku. Jadi, jika United mahu mendapatkannya, mereka perlu membelanjakan banyak wang untuknya.

“Dalam tradisi hebat permainan sayap yang dimiliki Old Trafford, anda benar-benar boleh membayangkan peminat menyukai apa yang boleh diberikan oleh Antony kerana bakat itu ada dan [Erik] Ten Hag telah melakukannya dengan sangat baik untuk membangunkannya.”

Vickery merasakan Antony bertambah baik di bawah kendalian Erik ten Hag di Ajax dan dia akan menjadi pemain yang bagus untuk United jika pasangan itu akan disatukan semula di Manchester.

“Sebaik sahaja Erik Ten Hag pergi ke Old Trafford, saya fikir, ‘dia akan membawa Antony bersamanya’, kerana Ten Hag telah melakukan kerja yang begitu hebat membangunkan pemain ini,” tambahnya.

“Apabila dia pergi ke Ajax, dia berbakat tetapi dia sangat mentah. Dia bermain untuk Brazil di peringkat U23, yang merupakan masalah besar di sini, untuk melayakkan diri ke Sukan Olimpik.

“Mereka mempunyai perlawanan penting, perlawanan terakhir kempen, sejurus sebelum wabak pada permulaan 2020. Mereka terpaksa menewaskan Argentina.

“Dia telah menjadi pilihan pertama sepanjang kempen dan untuk perlawanan pertama mereka menyisihkannya, kenapa? Kerana dia bermain sebagai pemain sayap, kaki kiri, tinggi kanan dan setiap kali dia memperlahankan mereka.

“Dia mengambil bola dan memotong kembali ke kaki kanannya yang lebih kuat dan dia akan menghilangkan momentum serangan. Anda sedang berfikir pada ketika ini: mentah.

“Tetapi Ten Hag telah mendapatkannya dan telah mengembangkannya menjadi pemain sayap kecil yang cepat yang boleh bermain di kedua-dua sayap, yang membuat keputusan bertambah baik dan yang juga boleh bekerja semula dan melakukan sedikit perubahan.

“Jadi, sebaik sahaja Ten Hag pergi ke sana, saya fikir, baiklah, Antony adalah orangnya.”

Share Post:

Related Posts