by Azhan Mohi in
Premier League

Paul Merson telah menggesa Manchester United untuk ‘pecah tabung’’ dan menandatangani penyerang Tottenham Harry Kane, yang dia rasa lebih baik daripada Erling Haaland.

Pemain antarabangsa England berusia 29 tahun itu adalah antara penyerang terbaik dalam bola sepak dunia dan telah mencatatkan 265 gol dan 62 assist dalam 412 perlawanan untuk Spurs.

Kane sebelum ini telah dikaitkan dengan United dan Manchester City tetapi Tottenham setakat ini enggan membenarkannya meninggalkan kelab itu walaupun sebelum ini berhasrat untuk berpindah.

Dia kini di bawah kontrak sehingga Jun 2024 dan akan menjana bayaran perpindahan yang besar jika dia meninggalkan London utara pada Januari atau musim panas.

Merson, bagaimanapun, telah memberitahu United untuk melakukan apa sahaja yang mereka mampu untuk menandatangani penyerang superstar itu, yang dia rasa lebih hebat daripada mesin gol City Haaland.

“Dalam zaman di mana kelab membelanjakan wang untuk keseronokan dan penyerang tengah bertaraf dunia jarang berlaku, saya akan berasa gila jika Manchester United tidak memecahkan wang untuk Harry Kane,’’ katanya kepada Daily Star.

“Anda boleh melihat ke seluruh dunia, memerah otak anda dan mengumpulkan setiap pemantau dalam rangkaian anda dan jawapannya ada di hadapan anda. Tiada sesiapa yang mendekati Kane yang tersedia pada masa ini.

“Jika United mahu mengejar Manchester City, mereka perlu pergi dan mendapatkan Kane. Semua orang mahukan penyerang dan sedang mencari jauh tetapi penyerang tengah terbaik merenung muka semua orang.

“Dia bermain untuk pasukan di Tottenham yang tidak akan memenangi apa-apa dan pastinya, lambat laun kepalanya akan dipusingkan lagi.

“Saya tidak tahu apa yang saya hilang di sini. Walaupun dia berharga £150 juta dan ia adalah kontrak empat atau lima tahun, anda membeli lebih 100 gol. Siapa lagi yang akan memberi anda itu?

“Semua orang bercakap tentang Erling Haaland tetapi bagi saya, Kane boleh memberikan angka yang sama dalam pasukan Manchester City itu dan malah menambah lebih banyak bantuan.

“Panggil saya bodoh tetapi Kane akan memberikan United peluang untuk memenangi Liga Juara-Juara pada pendapat saya.

“Dia adalah mesin. Tottenham berada di tempat mereka hanya kerana Harry Kane, ia benar-benar semudah itu. Dialah perbezaannya.”

Share Post:

Related Posts