by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta telah menyatakan bahawa Oleksandr Zinchenko akan bermain sebagai bek kiri untuk Arsenal.

Pemain antarabangsa Ukraine itu melengkapkan perpindahan £32 juta dari Manchester City dan telah menyertai rakan sepasukan baharunya untuk baki jelajah pramusim mereka di Amerika Syarikat.

Zinchenko membantu City memenangi empat kejuaraan Liga semasa berada di kelab itu dan terbukti menjadi pilihan serba boleh dalam skuad Pep Guardiola dalam beberapa musim kebelakangan ini.

Tetapi Zinchenko bermain sangat baik di kawasan berbeza untuk City, Arteta berkata mereka telah merancang peranan yang lebih bertahan untuk pemain berusia 25 tahun itu.

“Posisi utamanya adalah sebagai bek kiri,” kata Arteta pada hari Jumaat.

“Tetapi dalam kedudukan itu dan dalam formasi yang kami ada, dia boleh mengubah dan menduduki ruang yang berbeza di atas padang. Inilah kualiti utama Alex.”

Sementara itu, Martin Odegaard telah memuji keputusan Arsenal untuk menandatangani Zinchenko.

“Saya telah melihat dia bermain banyak dan saya sangat menyukai kualitinya, saya fikir dia adalah pemain yang sangat hebat,” kata Odegaard kepada pemberita.

“Saya fikir dia boleh bermain kedua-dua posisi, kadang-kadang sebagai bek kiri dan tengah, saya fikir dia juga boleh bermain sebagai pemain sayap.

“Dia boleh memainkan posisi berbeza jadi saya fikir dia akan menjadi tambahan hebat kepada skuad.”

Share Post:

Related Posts