by Azhan Mohi in
Premier League

Luke Shaw berkata Manchester United mempunyai apa yang diperlukan untuk memenangi empat trofi ataupun ‘quadruple’ yang belum pernah terjadi sebelumnya musim ini.

Selepas kemenangan derby United ke atas Manchester City pada hari Sabtu, ada yang kini menganggap Red Devils sebagai pesaing sebenar untuk merebut gelaran Liga.

Sementara itu, skuad kendalian Erik ten Hag berada di tangga keempat, sembilan mata di belakang pendahulu Arsenal, satu mata di belakang City dan menyamai mata dengan Newcastle dengan baki satu perlawanan berbanding Magpies.

Selain liga, United masih terlibat dalam semua empat pertandingan utama, setelah mencapai pusingan keempat Piala FA, di mana mereka akan menjadi tuan rumah kepada Reading, dan play-off pusingan kalah mati Europa League di mana mereka akan menentang Barcelona.

Mereka juga menjadi pilihan untuk memenangi Piala Carabao selepas mara ke separuh akhir di mana mereka akan menentang Nottingham Forest untuk mendapatkan tempat di final pada Februari menentang sama ada Newcastle atau Southampton.

Ia adalah perubahan yang agak sukar bagi kelab yang memulakan musim dengan dua kekalahan teruk, tetapi selepas sembilan kemenangan berturut-turut, pemain pertahanan Shaw percaya United boleh menghadapi segalanya.

“Sekarang ini sebagai satu pasukan kami perlu memastikan kami mempunyai konsistensi yang betul dalam prestasi dan keputusan,” kata pemain berusia 27 tahun itu.

“Ia sentiasa mengenai kemenangan. Jika anda bermain dengan baik atau tidak, anda perlu menang, dan baru-baru ini kami telah melakukannya.

“Kami masih dalam empat pertandingan. Kami Manchester United, kami perlu menyasarkan matlamat yang tinggi.

“Sudah tentu kami mahu memenangi keempat-empat mereka, tetapi sama ada itu berlaku atau tidak bergantung kepada kami, ia bergantung kepada cara kami bertindak, cara kami berehat dan bersedia untuk perlawanan seterusnya.

“Sekarang kami perlu melupakan perlawanan ini, melupakan kemenangan ini, kerana kami mempunyai perlawanan besar pada hari Rabu sekarang menentang Crystal Palace.”

United dijangka mengenepikan pasukan Palace yang tewas enam daripada tujuh perlawanan terakhir mereka, dan gagal menjaringkan gol dalam lima daripadanya.

Tetapi mereka mungkin akan menghadapi cabaran terbesar mereka hari Ahad berikutnya, apabila mereka bertandang ke Emirates untuk menentang Arsenal dalam perlawanan yang dianggap ramai sebagai penentu kejuaraan.

Share Post:

Related Posts