by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Luke Shaw telah mendedahkan pemain England sudah muak dengan kebocoran pasukan berterusan yang menghalang persiapan Gareth Southgate di Piala Dunia.

The Three Lions akan menentang Perancis pada hari Sabtu untuk mendapatkan tempat ke separuh akhir dan spekulasi sudah berleluasa mengenai pasukan yang akan dipilih pengurus England dalam percubaan untuk merencanakan kekalahan kepada juara bertahan itu.

Dalam setiap empat perlawanan England setakat ini, berita tentang siapa yang telah dan belum membuat kesebelasan utama telah muncul dalam beberapa jam sebelum sepak mula dan Shaw percaya ia telah memberikan lawan satu kelebihan yang tidak adil.

“Atas sebab tertentu, pasukan kami tidak bermain setiap hari sebelum apa-apa, jadi saya pasti semua orang akan mengetahui seperti biasa. Ia seolah-olah bocor setiap kali kami bermain,” bek kiri itu memberitahu BBC.

“Sudah tentu ia menjengkelkan kami apabila itu berlaku. Anda boleh meneka beberapa pemain yang akan bermain, tetapi kadangkala jika orang ramai ditukar dan ia berada di luar sana sebelum pasukan itu benar-benar diumumkan, ia boleh memberi kelebihan kepada pasukan lawan.

“Itu adalah sesuatu yang kita semua bercakap tentang. Kami tidak faham mengapa media Inggeris membocorkan perkara itu untuk memberi kelebihan kepada pasukan lain.

“Tiada apa-apa yang boleh kami lakukan mengenainya kerana ia telah berlaku untuk masa yang lama, tetapi kami mempunyai beberapa hari lagi untuk memberi tumpuan lebih kepada butiran tentang perkara yang akan dilakukan oleh Perancis dan kami akan pergi dari sana.”

Sementara itu, bekas pemain pertahanan England, Stephen Warnock, mengakui dia bersimpati dengan Shaw dan rakan sepasukannya dan menegaskan kebocoran pasukan mewakili salah satu masalah terbesar dalam bola sepak.

“Pasukan yang dibocorkan adalah salah satu masalah terbesar dalam bola sepak,” katanya. “Anda akan mendapat pemain yang menelefon rakan atau ejen mereka, tidak kira siapa pun. Sentiasa ada seseorang yang ingin mengetahuinya supaya mereka akan menyampaikannya.

“Jika saya benar-benar jujur, saya melihatnya dan berfikir ‘kita semua mengenali pemain, apa yang akan berubah?’. Apakah perbezaan besar?

“Saya mungkin boleh memberitahu anda sangat dekat dengan pasukan yang Gareth Southgate akan pilih dalam beberapa hari, tetapi jika saya melihatnya dan saya pergi mungkin dia atau mungkin dia. Jika anda melihat ragbi, mereka mengumumkannya sehari sebelumnya.

“Saya tidak percaya pada hari lain apabila saya melihat ‘Berita tergempar: Saka akan menggantikan Rashford’. Ia adalah Piala Dunia – adakah ia penting? Adakah begitu mengejutkan anda menggantikannya dengan Saka?

“Ayuh. Saya mencapai tahap tertentu dengan formasi tetapi sebaliknya, saya tidak fikir ia adalah isu yang banyak.”

Share Post:

Related Posts