by Azhan Mohi in
Premier League

Liverpool mengesahkan penjualan Marko Grujic dan Taiwo Awoniyi, mendapat keuntungan sebanyak £17 juta yang sangat berguna untuk dua pemain yang tidak berada di tempat pasukan utama.

Grujic menuju ke Porto, di mana dia menghabiskan musim lalu dengan pinjaman, dengan bayaran £10.5 juta, sementara Awoniyi bergabung dengan Union Berlin, di mana dia juga bermain di sana musim, dengan harga £6.5 juta.

The Telegraph melaporkan bahawa The Reds akan memperoleh 10 peratus klausa penjualan kedua-dua pemain itu sekiranya dijual pada masa akan datang.

Kedua – dua mereka tidak berjaya memberikan impak di Anfield dengan Grujic bermain hanya 16 perlawanan untuk kelab dan Awoniyi tidak pernah tampil sebarang perlawanan.

Grujic ditandatangani oleh Jurgen Klopp pada tahun 2016 dan membuat lapan penampilan pada musim pertamanya, tetapi menghabiskan banyak waktunya secara pinjaman sejak itu, menyertai Cardiff City, Hertha Berlin selama dua musim dan baru-baru ini Porto.

Pemain antarabangsa Serbia itu dibeli ‘The Reds’ dengan nilai £5.1 juta lima tahun yang lalu, jadi mereka memperoleh keuntungan yang sihat, walaupun tidak banyak yang dapat dilakukan Grujic untuk kelab ini.

Awoniyi yang berusia 23 tahun berada di Liverpool sejak 2015, tetapi telah dipinjam lebih banyak kali berbanding Grujic.

Penyerang Nigeria itu telah menandatangani perjanjian jangka pendek dengan FSV Frankfurt, NEC, Mouscron, Gent, Mainz dan Union Berlin, dengan yang Union Berlin yakin untuk menandatanganinya setelah merekodkan lima gol dalam 21 penampilan di Bundesliga musim lalu.

Dengan harga yang dibelanjakan Liverpool hanya £300,000 pada tahun 2015, The Reds juga memperoleh keuntungan yang sangat berguna dari pemain tersebut.

Share Post:

Related Posts