by Azhan Mohi in
Premier League

Liverpool telah mengesahkan pemergian tujuh pemain musim panas ini, termasuk wira The Reds Divock Origi dan penjaga gol Loris Karius.

Origi, yang telah melakar namanya dalam sejarah Anfield dengan beberapa siri gol besar untuk kelab itu, dijangka menandatangani kontrak untuk AC Milan selepas tamat kontraknya pada akhir Jun.

Pemain antarabangsa Belgium itu menjaringkan 41 gol dalam 175 penampilannya untuk kelab.

Dua golnya dalam kebangkitan dramatik menentang Barcelona pada separuh akhir Liga Juara-Juara 2019 dan gol pada perlawanan akhir tahun itu boleh dikatakan antara yang paling diingati.

Karius, sementara itu, akan mempunyai kenangan yang kurang indah tentang Liga Juara-Juara yang telah menghasilkan paparan penuh kesilapan yang menyumbang kepada kekalahan final Liverpool 2018 kepada Real Madrid.

Sheyi Ojo dan Ben Woodburn juga akan meninggalkan The Reds pada musim panas apabila kontrak mereka tamat pada akhir bulan ini.

Dari segi pemain akademi, kelab telah mengesahkan bahawa Elijah Dixon-Bonner, Luis Longstaff dan Sean Wilson akan meninggalkan kelab tersebut.

Bercakap tentang Origi pada bulan Mei, Jurgen Klopp menjenamakan penyerang itu sebagai ‘legenda’ Liverpool.

“Di mana sahaja dia akan pergi dia akan berjaya, 100 peratus,” kata Klopp.

“Dia, dan akan menjadi untuk saya, selama-lamanya legenda Liverpool, salah seorang pemain paling penting yang pernah saya miliki.

“Itu mungkin kedengaran pelik dengan jumlah permainan yang dia ada tetapi ia adalah kegembiraan murni untuk bekerjasama.”

Share Post:

Related Posts