by Azhan Mohi in
Premier League

Alisson dan Diogo Jota kedua-duanya akan terlepas pertembungan Perisai Komuniti, Liverpool menentang Manchester City pada hari Sabtu, Jurgen Klopp mengesahkan.

Pemenang Piala FA dan juara Liga bertarung di Stadium King Power untuk merebut piala pertama yang ditawarkan pada musim 2022/23.

Alisson terpaksa diketepikan dengan masalah perut yang menyaksikan dia terlepas sebahagian besar perlawanan pramusim The Reds.

Sementara itu, Jota telah diketepikan sejak dia merasa masih sakit lagi kecederaan hamstring yang dialami pada penghujung musim lalu.

Penjaga gol No.1 Liverpool, bagaimanapun, akan kembali untuk perlawanan pembukaan musim Liga menentang Fulham hujung minggu depan, tetapi pemulihan Jota akan ‘mengambil sedikit masa’.

“Ali berlatih hari ini, lebih daripada hari sebelumnya jadi dia pasti akan tersedia untuk Fulham tetapi tidak untuk hujung minggu,’’ kata Klopp kepada pemberita pada Khamis.

“Dan perkara yang sama untuk Diogo, dia tidak berada di sini bersama kami, bagaimana dia boleh bermain permainan bola sepak, malangnya ia akan mengambil sedikit masa.”

Liverpool memasuki kempen baharu tanpa pemain penting dalam pasukan Klopp – Sadio Mane.

Pemain sayap itu meninggalkan Anfield untuk menyertai Bayern Munich selepas memainkan peranan besar dalam kejayaan pasukan itu sejak beberapa musim kebelakangan ini.

“Kami kehilangan Sadio yang merupakan ahli tetap dalam barisan selama 6 tahun, dia memberitahu kami dia mahukan cabaran baharu,’’ tambah Klopp.

”Dia memberitahu kami cukup awal dan kami menerimanya. Kami mempunyai masa untuk menyediakannya dan itulah yang kami lakukan.”

Liverpool, bagaimanapun, telah meyakinkan Mohamed Salah untuk menandatangani kontrak baharu yang menyaksikan dia melanjutkan tempohnya di kelab itu sehingga 2025.

The Reds juga memecahkan rekod perpindahan mereka untuk menandatangani Darwin Nunez dalam perjanjian yang boleh mencapai bayaran £85 juta.

Share Post:

Related Posts