by Azhan Mohi in
Premier League

Tidak hairanlah bekas bintang Manchester United yang menjadi idola Lisandro Martinez, dengan pemain pertahanan Red Devils itu menyatakan nama Gabriel Heinze sebagai idola beliau.

Martinez tiba di Old Trafford dari Ajax pada musim panas, walaupun dalam beberapa perlawanan pertama yang sukar, beliau cepat menjadi kegemaran peminat dan menafikan pakar yang mempersoalkan keupayaannya untuk bermain sebagai bek tengah dalam Premier League pada ketinggian 5’9″.

Pemain berusia 24 tahun itu adalah kegemaran pengurus Erik ten Hag, yang juga bosnya di Ajax, dan telah menjalin kerjasama yang mengagumkan di bahagian tengah pertahanan dengan Raphael Varane.

Kecekalan dan ketangkasan beliau telah mengagumkan penyokong setia United, dan mungkin mengingatkan mereka tentang seorang lagi pemain Argentina yang menceriakan mereka pada masa lalu.

Heinze hanya pemain United dari 2004-07 tetapi ia merupakan tugas yang tidak dapat dilupakan di England untuk bek kiri, yang memenangi Premier League pada 2007 dan memenangi anugerah pemain terbaik musim ini di Old Trafford pada 2004-05.

Dia pastinya memberi kesan kepada Martinez, yang telah memodelkan permainannya pada Heinze.

“Gabriel Heinze ialah idola saya. Saya suka dia,” Martinez memberitahu Sky Sports. “Saya suka cara dia bermain, sangat agresif, mentaliti yang baik, mentaliti yang baik dalam duel. Setiap perlawanan sebagai perlawanan akhir. Dia adalah pemain terbaik.

“Saya cuba bermain seperti dia. Kami juga agak berbeza, tetapi saya suka mentalitinya.

Martinez merumuskan sikap yang dia kongsikan dengan Heinze dengan baik dengan berkata: “Bola sepak sentiasa fizikal. Anda perlu berlatih sentiasa bersungguh-sungguh. Awak kena bersedia. Saya sentiasa cuba memberi 100 peratus.”

Lisandro dan Manchester United akan kembali ke gelanggang Premier League hujung minggu ini apabila mereka akan berkunjung ke laman Chelsea di Stamford Bridge.

Ia akan menjadi perlawanan yang sengit memandangkan Chelsea juga berada dalam prestasi yang baik walaupun baru diikat tanpa jaringan dengan Brentford pertengahan minggu ini.

Share Post:

Related Posts