by klasikko in
Premier League

Bek tengah Man United, Lisandro Martinez terbuka mengenai kritikan yang berkaitan dengan ketinggiannya.

Sejak menyertai Red Devils dari Ajax musim panas lalu, Martinez dengan pantas menjadi kegemaran peminat.

Dicintai kerana sikap berani mati dan komitmennya terhadap perjuangan, pertahanan Argentina itu adalah antara pemain paling digemari penyokong.

Buktinya dengan laungan sorakan “Argentina! Argentina!” sering kedengaran di sekitar Old Trafford.

Meskipun pengurus Erik Ten Hag mempunyai sejarah melatih pemain berusia 25 tahun itu sebelum membawanya ke United, pakar dan peminat saingan dengan tergopoh-gopoh menilai berdasarkan ketinggiannya.

Berdiri pada ketinggian hanya 5’9″ (175cm) Martinez adalah salah seorang bek tengah terpendek dalam saingan Premier League.

Seorang pakar yang pantas menilai buruk pemain dari Amerika Selatan itu ialah bekas pemain pertahanan Liverpool, Jamie Carragher.

Bercakap mengenai Martinez pada permulaan musim, Carragher merendahkan: “Masalah lain yang dia ada ialah menandatangani Lisandro Martinez.

“Sekarang, kita tidak sepatutnya menilai pengurus atau pemain terlalu awal, tetapi saya yakin ini tidak akan berjaya kerana saiznya berdiri di bahagian pertahanan.

“Mungkin dia boleh menjadi bek kiri, mungkin dia boleh bermain di belakang tiga, tetapi dalam empat bek, dia tidak sesuai beraksi di EPL.”

Martinez tidak membiarkan ketinggian menghalangnya dengan memenangi sebahagian besar perebutan udaranya.

Bek Argentina itu telah membiarkan kebijaksanannya secara fizikal dan telah membuatkan Carragher memakan kata-katanya.

Bercakap baru-baru ini, pemenang Piala Dunia itu memecah kesunyian mengenai beberapa kritikan yang dialaminya pada awal musim ini.

“Sejujurnya, saya meletakkan tumpuan penuh saya di sini,” kata Martinez kepada Telegraph.

“Saya tidak boleh mengawal [apa yang orang cakap], seperti kita tahu itu hanyalah pendapat peribadi.

“Saya faham apabila orang berkata begitu, mereka menunjukkan kepada saya siapa mereka, anda tahu?

“Bukan masalah saya. Saya sangat gembira, penyokong juga gembira dengan saya. Itu yang paling penting.

“Pada mulanya, di Argentina, ia adalah sama. Tetapi ia adalah perkara biasa kerana dalam bola sepak, ia bukan perkara biasa untuk bermain sebagai bek tengah dengan ketinggian saya.

“Ia bukan mudah juga, anda tahu – anda perlu bekerja keras. Anda perlu sangat bijak di atas padang, anda perlu peka dalam setiap situasi tetapi jika anda bijak, anda boleh memenangi pertarungan.” jawab Martinez dengan tenang.

Share Post:

Related Posts