by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain pertahanan Manchester United, Lisandro Martinez menegaskan dia tidak menghiraukan beberapa kritikan awal yang dilemparkan kepadanya selepas ketibaannya dalam Premier League.

Martinez menyertai United dalam perjanjian £56 juta dari Ajax pada musim panas dan telah pun membuktikan dirinya sebagai pemain utama pasukan utama bersama Raphael Varane di tengah-tengah pertahanan.

Penandatanganan beliau disambut dengan keraguan, dengan pakar menunjukkan ketinggiannya sebagai masalah utama.

Pemain antarabangsa Argentina itu berdiri pada ketinggian 5 kaki 9 inci, dengan bekas pemain pertahanan Liverpool Jamie Carragher antara mereka yang mempersoalkan sama ada dia memiliki sifat fizikal untuk berjaya dalam bola sepak Inggeris.

“Sekarang, kita tidak sepatutnya menilai pengurus atau pemain terlalu awal, tetapi saya yakin ini tidak akan berkesan kerana saiz dia bermain dalam empat bek,” kata Carragher selepas kekalahan United 4-0 kepada Brentford pada minggu kedua musim ini, permainan di mana Martinez digantikan pada separuh masa.

“Mungkin dia boleh menjadi bek kiri, mungkin dia boleh bermain dalam tiga bek, tetapi dalam empat bek, dia tidak boleh bermain di sana dalam Premier League.”

Martinez tampil mengagumkan dalam setiap empat perlawanan liga United seterusnya, kemenangan ke atas Liverpool, Southampton, Leicester dan Arsenal, dengan Carragher tetap dengan penilaiannya walaupun memuji persembahannya.

“Pemergiannya sangat baik, dia kelihatan agresif,” kata Carragher pada The Overlap pada 6 September. “Dia kelihatan seperti seorang pemimpin.

“Dia bukan pemain yang buruk, tetapi untuk bermain pada tahap bola sepak itu pada 5 kaki 9 inci – saya tidak mahu bermain bersama seseorang yang 5 kaki 9 inci sebagai bek tengah.”

Mengimbas kembali perpindahannya ke Old Trafford, Martinez menjelaskan bagaimana dia memilih untuk tidak mengendahkan kritikan media dan gembira dengan cara dia mula menyesuaikan diri dengan liga yang berbeza.

Bercakap kepada TyC Sports berikutan kemenangan Argentina ke atas Honduras, Martinez berkata: “Sejujurnya, impian menjadi kenyataan untuk bermain di kelab besar seperti Manchester United, terutamanya bermain di Premier League, yang saya fikir adalah salah satu yang terbaik, liga di dunia,” kata Lisandro.

“Ia bagus untuk mengejar rentak Premier League, jadi saya sangat gembira.

“Saya tidak memberi perhatian [kepada kritikan]. Saya percaya pada diri sendiri, saya percaya diri sendiri. Saya sentiasa bekerja keras setiap hari. Itulah yang akan memberi anda keputusan pada akhirnya.”

Share Post:

Related Posts