by Azhan Mohi in
Premier League

Penjaga garisan yang kelihatan menyiku pertahanan Liverpool, Andy Robertson semasa seri menentang Arsenal Ahad lalu telah bersuara buat kali pertama.

Penolong pengadil Constantine Hatzidakis sedang disiasat oleh FA selepas dia kelihatan berdekatan Robertson ketika pemain meninggalkan padang untuk rehat separuh masa.

Robertson dan beberapa rakan sepasukannya di Liverpool memprotes berang selepas insiden itu dan mendakwa pembantu pengadil Paul Tierney bahawa dia telah dipukul di kawasan leher.

Robertson telah dilayangkan kad kuning kerana peranannya dalam pertembungan itu dan Hatzidakis terus melepasi garisan pada separuh masa kedua dengan keputusan seri 2-2 yang menghiburkan.

Hatzidakis, 38, telah diberhentikan ketika FA menjalankan siasatan, dengan bekas pengadil mencadangkan dia boleh dikenakan penggantungan yang panjang.

Bercakap mengenai kejadian itu buat kali pertama, Hatzidakis berkata dari rumahnya di selatan London: “Apa sahaja yang berlaku, berlaku. Tiada apa lagi yang boleh saya katakan buat masa ini. Saya tidak boleh bercakap tentang apa yang berlaku.”

Robertson dan pemain lain yang menyaksikan kejadian itu akan diminta membuat kenyataan untuk menyumbang kepada siasatan FA.

Bekas pengadil Premier League, Mark Halsey mengakui dia tidak pernah melihat adegan seperti di Anfield dan berkata penjaga garisan itu mungkin berdepan penggantungan lapan perlawanan.

Penyerang Fulham, Aleksander Mitrovic baru-baru ini dihukum penggantungan lapan perlawanan kerana meletakkan tangannya pada pegawai, dan Halsey percaya Hatzidakis boleh mendapat hukuman yang sama.

“Pegawai adalah penjaga standard di padang permainan dan melihat kembali perkara itu, saya rasa dia akan menyesali tindakannya,” katanya di talkSPORT. “Setelah berkata demikian, saya fikir PGMOL akan melakukan siasatan mereka.

“Bagi saya, Robertson mendekatinya dan nampaknya dia pergi untuk menyentuhnya dan kemudian pembantu itu menjentikkan tangannya ke atas. Dia tidak sepatutnya berbuat demikian. Apa yang dia sepatutnya lakukan ialah pergi kepada pengadil dan melaporkannya dan biarkan dia mengambil tindakan.

‘Tetapi jika dia didapati bersalah atas perbuatan ganas maka dia harus mengambil hukumannya dengan cara yang sama seperti Mitrovic baru sahaja menerima hukumannya.

“Mereka berdua profesional, Robertson adalah pemain profesional dan pembantunya adalah penolong pengadil profesional. Kami hanya meneka apa yang telah berlaku dan kami perlu menunggu siasatan dijalankan.

“Ia sesuatu yang saya tidak pernah lihat sebelum ini dan jadi ada kali pertama untuk segala-galanya, tetapi jika dia bersalah dia perlu menanggung akibatnya.”

Mengenai tempoh hukuman, Halsey menambah: “Anda perlu melihat Mitrovic, bukan?

“Dia telah digantung selama lapan perlawanan kerana menggunakan serangan teknikal, mereka boleh mengatakan bahawa pembantu itu secara teknikal telah menyerang pemain. Anda sedang melihat dua kejadian serupa, bukan?

“Jelas sekali, jika didapati bersalah, dia perlu menanggung akibat daripada penggantungan lapan perlawanan kerana mereka telah meletakkan preseden.”

Sementara itu, legenda Manchester United, Roy Keane, merasakan Robertson bertindak keterlaluan terhadap hubungan tersebut dan menggelar bintang Liverpool itu sebagai ‘bayi besar’.

“Dia sepatutnya lebih bimbang tentang pertahanannya,” kata bekas kapten Old Trafford itu kepada Sky Sports.

“Awak tahu apa dia? Robertson itu, saya telah memerhatikannya beberapa kali. Dia seorang bayi yang besar. Itulah lelaki itu.

“Teruskan permainan dan tumpukan perhatian pada pertahanan anda. Dia memang ambil penjaga garisan dahulu.”

Share Post:

Related Posts