by Azhan Mohi in
Premier League

Dwight Yorke percaya Aston Villa sepatutnya ‘mengambil wang’ untuk Douglas Luiz berikutan percubaan Arsenal yang gagal untuk menandatangani pemain tengah itu.

The Gunners mempunyai pelbagai tawaran, termasuk bidaan £25 juta, ditolak oleh Villa pada peringkat penutupan jendela perpindahan musim panas lalu.

Arsenal meneruskan pencarian mereka untuk pemain tengah baru pada Januari tetapi tidak menghidupkan semula minat mereka terhadap Luiz dan sebaliknya memilih untuk menandatangani Jorginho dalam perjanjian £12 juta daripada Chelsea.

Luiz, sementara itu, akhirnya menandatangani kontrak baharu dengan Villa, yang menuntut £40 juta daripada Arsenal tahun lepas.

Bagaimanapun, Yorke percaya pemain Brazil itu tidak cukup bagus untuk memperbaiki bahagian tengah Arsenal.

“Saya tidak faham mengapa Aston Villa tidak mengambil wang untuk Luiz pada musim panas, jika saya berada dalam kedudukan itu saya pasti akan mengambil wang yang ditawarkan Arsenal untuknya,” Yorke memberitahu LegalSportsbooks.com.

“Luiz melakukan kerja yang hebat untuk Villa, tetapi saya tidak fikir dia seorang pemain hebat untuk membawa Arsenal ke peringkat seterusnya.

“Untuk meninggalkan kelab bersejarah yang hebat seperti Aston Villa, anda perlu memastikan anda akan membuat perubahan di kelab yang lebih besar yang anda tinggalkan ini.

“Douglas Luiz adalah pemain yang saya perhatikan dengan teliti di Aston Villa dan saya tidak pasti apa kekuatannya. Apa yang dia buat sebenarnya? Dia sangat mantap di bahagian tengah tetapi saya tidak faham gembar-gembur dari musim panas apabila Arsenal hampir menandatanganinya.

“Luiz tidak cukup kreatif untuk duduk di bahagian tengah. Dia memainkan peranan penting di Villa, tetapi anda perlu melakukan lebih banyak lagi untuk menjamin langkah besar.

“Saya tidak fikir dia adalah pemain empat teratas, tetapi dia boleh diterima untuk Villa.”

Share Post:

Related Posts