by Azhan Mohi in
Premier League

Frank Lampard telah mengakui bahawa skuad besar Chelsea harus dipersalahkan kerana kekurangan kesepaduan pasukannya dan larian tanpa kemenangan yang mengerikan.

Legenda Chelsea itu dibawa pulang ke Stamford Bridge pada awal April sebagai pengurus sementara bagi menggantikan Graham Potter yang dipecat dan membawa kembali rasa kestabilan dan kegembiraan kepada kelab.

Bagaimanapun, keadaan bertambah buruk sejak kepulangannya, dengan The Blues tewas kesemua enam perlawanannya dan hanya menang sekali sebagai pengurus setakat ini dengan skor gabungan 15-3, yang telah melanjutkan rentak tanpa kemenangan mereka kepada sembilan perlawanan sebelum ini.

Mereka mematahkan rentak itu pada hari Sabtu menentang Bournemouth, dengan kemenangan selesa 3-1 ke atas pencabar terdekat mereka itu.

Ditanya dalam sidang akhbar pra-perlawanannya mengapa kemenangan yang amat diperlukan itu terbukti sukar difahami, pengurus berusia 44 tahun itu berkata: “Kami jelas mempunyai skuad besar yang saya fikir telah dilakukan untuk semua niat yang betul tetapi sudah tentu untuk menguruskannya dan dapatkan unit yang sangat ketat dan bersambung yang merupakan perkara pertama dalam pos [adalah sukar].

“[Kami memerlukan] orang yang berhubung bekerja bersama-sama dengan cara yang positif. Kemudian anda boleh mula bercakap tentang taktik, ke mana kita akan pergi ke padang.

“Jika anda tidak mempunyai itu ia sangat sukar dan itu sangat mencabar. Ia adalah sesuatu yang harus dan akan ditangani pada masa hadapan.

“Kami adalah pasukan yang paling banyak mengubah [permulaan] 11 jadi sekali lagi masuk pada ketika ini bagi saya cuba mencari hubungan dalam pasukan, perkongsian dalam pasukan yang penting.

“Kita semua tahu pasukan hebat yang telah kami saksikan di luar sana selama bertahun-tahun dan anda boleh menamakan banyak hubungan. Bek sayap – Liverpool di atas kepala saya, dua bek sayap yang menjadi tumpuan kepada apa yang mereka lakukan.”

Terima kasih kepada rekod perbelanjaan Todd Boehly yang memecahkan rekod, Chelsea mempunyai skuad 32 pemain, dengan Lampard menggunakan 28 pemain yang mengejutkan dalam enam perlawanan pertamanya sahaja.

Mengurangkan skuad akan menjadi tugas pertama pengurus tetap The Blues yang seterusnya, dengan bekas bos Tottenham dan PSG, Mauricio Pochettino masih dalam perbincangan untuk mengambil alih kelab London barat itu, walaupun Lampard tidak mempunyai maklumat terkini mengenai perkara ini.

Buat masa ini, objektifnya hanyalah untuk cuba untuk meraih seberapa mata yang boleh untuk menamatkan musim ini dengan prestasi baik.

Share Post:

Related Posts