by Azhan Mohi in
Premier League

Frank Lampard menafikan Everton telah menerima bidaan £60 juta untuk Anthony Gordon daripada Chelsea dan pemain sayap itu menjaringkan gol menentang Brentford.

Pemain berusia 21 tahun itu menjadi terkenal musim lalu dan memainkan peranan penting dalam perjuangan Everton yang berjaya mengelakkan penyingkiran.

Thomas Tuchel berharap untuk memperbaharui barisan penyerangnya pada baki minggu-minggu jendela perpindahan setelah menyaksikan pasukannya mensia-siakan beberapa peluang yang boleh dilihat semasa kekalahan 3-0 di Leeds minggu lalu.

Pengurus Chelsea itu kerap dikecewakan barisan serangan musim lalu dan teruja dengan prestasi Gordon semasa kekalahan Chelsea di Goodison Park pada bulan Mei.

Bercakap menjelang perlawanan, Lampard tetap bertegas bahawa graduan akademi itu akan beraksi dan tidak akan dikeluarkan daripada garisan serangan kerana Wesley Fofana, pertahanan Leicester yang tidak tenang, telah tidak digunakan Brendan Rodgers di tengah-tengah minat Chelsea.

Dia berkata: “Tidak, ia belum masuk. Dia pemain kami dan kekal begitu. Dia berada dalam skuad untuk esok[Sabtu]. Mereka belum membida £60 juta.”

Seorang pemain yang telah meninggalkan Merseyside minggu ini ialah Dele Alli yang tempoh singkatnya di Everton tamat secara rasmi semalam selepas dia menyertai Besiktas.

Pemain antarabangsa England itu menyertai pada Januari tetapi gagal memberi apa-apa impak setelah tiba dengan harapan untuk memulakan kerjaya yang terhenti dengan membimbangkan sejak tiga tahun lalu.

“Saya fikir ia adalah perkara yang betul,” kata Lampard. “Ia tidak berjaya untuk Dele di sini, atas sebab yang berbeza. Dia boleh pergi ke sana sekarang dan bermain permainan. Kita lihat bagaimana keadaannya.”

Everton telah memulakan kempen baharu dengan cara yang mengecewakan, hanya mengutip dua mata daripada empat perlawanan pembukaan mereka dengan jaringan yang kurang.

Kecederaan Dominic Calvert-Lewin, hangat selepas penjualan Richarlison kepada Tottenham, tidak membantu masalah tetapi Lampard menegaskan dana untuk penyerang baharu tersedia tanpa mengira masa depan Gordon.

Dia berkata: “Ya, saya lakukan. Perkara ini jelas relatif. Saya tidak mengatakan nombor yang kami ada tetapi kami akan memperbaiki kedudukan itu menjelang akhir jendela ini.

“Kami mesti tenang (dengan Dominic) kerana kami tidak boleh menolaknya pada peringkat ini. Ia akan menjadi sukar tetapi diharapkan kami dapat melihat perlawanan selepas perlawanan Liverpool itu.”

Share Post:

Related Posts