by Azhan Mohi in
Premier League

Adam Lallana berkata Brighton tidak akan lebih teruk selepas Leandro Trossard meninggalkan kelab itu, dengan penyerang itu akan berpindah ke Emirates dalam perjanjian £27 juta tidak lama lagi.

The Gunners yang terdesak untuk membawa penambahan dan persaingan di bahagian sayap sebelum ini tewas dalam perlumbaan untuk menandatangani sasaran lama Mykhailo Mudryk yang menyertai Chelsea.

Tetapi Arsenal tidak membuang masa untuk mencari sasaran alternatif dan pada hari Khamis mereka bersetuju dengan bayaran £27 juta dengan Brighton untuk menandatangani pemain sayap Belgium itu.

Trossard, yang juga dikehendaki oleh kelab seperti Tottenham dan Marseille, telah bersetuju dengan syarat peribadi dan Arsenal mempunyai masa sehingga tengah hari Jumaat untuk mendaftarkannya tepat pada masanya untuk menjadi sebahagian daripada skuad yang menentang Manchester United pada hari Ahad.

Pemergian pemain berusia 28 tahun itu adalah yang terbaru dalam barisan panjang pemain berbakat untuk meninggalkan Amex dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun Lallana tidak bimbang dan merasakan Brighton akan mengatasinya dengan baik tanpa dia.

Bercakap kepada Sky Sports pada Khamis, Lallana berkata: “Anda hanya perlu melihat tiga perlawanan terakhir tanpa dia, saya fikir ia adalah 5-1, 4-1 dan 3-0.

“Jadi seperti yang saya katakan kepada anda sebelum ini, pemain boleh meninggalkan Brighton tetapi kami sudah cukup tanpa mereka.

“Kami sudah cukup tanpa [Yves] Bissouma, [Marc] Cucurella, Ben White, Dan Burn, apabila Neal [Maupay] berpindah. Jadi jika Leo meneruskan, kami akan hadapi. Kami sudah mengatasinya.”

Trossard dilaporkan bertelagah dengan bos Brighton, Roberto De Zerbi sejurus selepas pulang dari Piala Dunia selepas meninggalkan sesi latihan awal, walaupun ejen Trossard kemudian menuduh pengurus Itali itu ‘memalukan’ pemain itu.

De Zerbi mempertahankan layanannya terhadap pemain Belgium itu selepas itu dan membuka pintu kepadanya untuk kembali ke skuad selepas menyisihkannya untuk kemenangan ke atas Everton dan Liverpool, walaupun penyerang itu berkeras mahu pergi.

“Saya ingin menjelaskan tentang Trossard. Saya minta maaf atas situasi ini,” kata jurulatih Itali itu selepas memalukan Liverpool pada hujung minggu.

“Saya tidak fikir saya telah membuat kesilapan dengan dia. Orang-orang di dalam Brighton tahu betul keadaan itu.

“Saya baik-baik saja dengan diri saya dan saya bersedia untuk membuka pintu untuknya, kerana dia seorang yang baik dan pemain yang sangat penting untuk kami.

“Dia menukar pasukan, tetapi dia perlu memahami dan bekerja dengan sikap saya, dengan cara saya, kerana saya jurulatih, saya memutuskan peraturan di dalam bilik persalinan, hanya ini.”

Share Post:

Related Posts