by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Bekas bintang Manchester United dan Arsenal, Mikael Silvestre percaya hanya ada satu cara untuk menghalang Lionel Messi ketika Perancis bersiap sedia untuk perlawanan akhir Piala Dunia 2022 menentang Argentina pada Ahad.

Messi telah menjadi pemain yang menyerlah di Qatar, dengan pemain terhebat sepanjang zaman menepati reputasinya dengan mengetuai Argentina ke final Piala Dunia keenam mereka dengan bergaya.

Pemain berusia 35 tahun itu setakat ini telah menjaringkan lima gol dan membantu tiga gol dalam enam perlawanan dan boleh menamatkan perlawanan akhir ini sebagai penjaring terbanyak dan pemain utama.

Walaupun Perancis mempunyai banyak kekuatan sendiri, prestasi Kylian Mbappe, Olivier Giroud dan Antoine Griezmann, pertahanan mereka telah bergelut dengan banyak kejohanan ini, mengekalkan hanya satu rekod bersih setakat ini.

Menghalang Messi, serta penyerang hebat Argentina yang lain, akan menjadi tugas paling sukar mereka setakat ini dan akan menjadi kunci jika mereka mahu memenangi Piala Dunia berturut-turut.

Silvestre, yang merupakan sebahagian daripada skuad Les Bleus yang mendapat naib juara pada pusingan akhir 2006, percaya bahawa pasukan Didier Deschamps harus menumpukan perhatian untuk menyasarkan pemain seperti Enzo Fernandez dan Alexis Mac Allister.

Ia untuk menghalang penyerang legenda itu daripada terus bermain bola.

“Pertama sekali anda perlu menghentikan umpanan kepada Messi”‘ kata bekas pemain pertahanan itu kepada pakar pertaruhan.

“Dan adalah sangat penting untuk mendekatinya sebelum dia menerima bola jika tidak ia akan terlambat kerana dia terlalu bagus.

“Hampir mustahil untuk mengambil bola daripada Messi apabila badannya dipusingkan ke gawang lawan. Kemungkinan besar pemain pertahanan akan melakukan kekasaran, jadi kami perlu memastikan untuk menutupnya sebelum dia mendapat bola.

“Saya fikir Perancis akan menang kerana kami sangat berdisiplin, jadi saya fikir kami mempunyai sedikit kelebihan di sana tetapi jelas hati saya juga memberitahu saya bahawa Perancis akan memenangi perlawanan itu.”

Persediaan Perancis untuk perlawanan akhir telah terjejas teruk oleh penyakit yang melanda skuad, dengan pemain seperti Adrien Rabiot, Raphael Varane dan Ibrahima Konate terjejas.

Rabiot tidak dapat mengambil bahagian dalam separuh akhir dan ketiadaannya amat ketara di bahagian tengah ketika Perancis bergelut untuk mengawal Maghribi.

“Adalah sangat bagus untuk mendapatkan Rabiot kembali, dia telah mengharungi kejohanan yang sangat baik,” tambah Silvestre.

“Dan dia sangat penting untuk mengawal bahagian tengah dan kami perlu melakukannya. Sebaik sahaja anda berjaya mengawal bahagian tengah, anda mempunyai peluang besar untuk memenangi permainan.

“Pasukan tengah terbaik untuk Perancis pastinya Rabiot, [Aurelien] Tchouameni dan Griezmann. Rabiot benar-benar berada dalam prestasi terbaik buat masa ini.”

Share Post:

Related Posts