by klasikko in
Piala Dunia

Frankie Dettori mengejek Cristiano Ronaldo yang sedang bergelut ketika dia mengumumkan persaraannya daripada perlumbaan kuda.

Pemain Portugis itu telah dikritik hebat kerana kelakukan negatif di bekas kelabnya Manchester United serta tidak menerima layanan buruk di bawah Erik ten Hag.

Dia enggan turun dari bangku simpanan ketika menentang Spurs dan kemudian memberikan temu bual kontroversi kepada Piers Morgan.

Ronaldo secara terangan menyelar bekas pengurus Ajax, hierarki Manchester United dan fasiliti di kelab itu.

Kelab itu menamatkan kontraknya selepas ditemu duga.

Dia kemudian dilaporkan berselisih dengan pengurus Portugal itu dan hanya memanaskan bangku simpanan untuk perlawanan menentang Switzerland dan Maghribi.

Pemain berusia 37 tahun itu kini merupakan ejen bebas dan telah mengembara ke Dubai untuk mempercepatkan pencariannya untuk kelab baharu.

Tetapi tidak banyak minat terhadapnya dari kelab-kelab terkemuka di sana dan kaitan yang paling kuat adalah dengan kelab Arab Saudi, Al-Nassr.

Lagenda joki, Frankie Dettori dalam pengumuman persaraannya menyindir Ronaldo dengan menyatakan bahawa dia tidak mahu menamatkan kariernya dalam keadaan nburuk seperti Cristiano Ronaldo.

Dia memberitahu ITV:

“Bukan untuk membuat perbandingan, tetapi lihat Cristiano Ronaldo, dia bermain seminit dan berasa di bangku simpanan pada masa berikutnya. Saya tidak mahu berakhir seperti itu.

“Di mana saya bergelut untuk mendapatkan tunggangan dalam perlumbaan besar, pada masa ini, saya masih mempunyai kuda yang bagus untuk ditunggang, dan saya mahu menamatkannya seperti itu.

“Tahun depan, 202 akan menjadi tahun profesional terakhir saya sebagai joki. Ia adalah sesuatu yang saya fikirkan untuk seketika dan hari yang sesuai untuk memberitahu dunia perlumbaan bahawa ia akan menjadi final saya tahun depan.

“Hati saya mahu terus menunggang, tetapi saya perlu menggunakan otak saya, saya baru berusia 52 tahun, tahun depan saya akan berusia 53 tahun, saya mahu berhenti di puncak, cukup berdaya saing untuk melakukan sendiri, keadilan pemilik saya.

“Saya masih dalam keadaan untuk menjadi baik. Seperti yang saya katakan, ia sukar, tetapi ia adalah masa yang sesuai.

“Saya berbincang dengan bapa saya dengan panjang lebar, Ayah saya berhenti pada usia 51 tahun, sangat menyokong, saya terpaksa bercakap dengan isteri dan anak-anak saya.

“Mereka sangat gembira, mereka tidak berjumpa saya selama 35 tahun.

“Tetapi, ya, saya terpaksa akur dengannya, saya telah memikirkannya selama beberapa minggu.

“Saya memutuskan yang saya ada tahun depan dengan kuda yang boleh saya tunggangi, saya boleh menamatkan kerjaya saya dengan cemerlang.

“Saya hanya boleh bertahan dan kami akan mencubanya tahun depan.”

Share Post:

Related Posts