by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville berkata Arsenal akan merasa ‘sangat sukar’ untuk memenangi Premier League jika isu pertahanan mereka baru-baru ini berterusan untuk baki musim ini.

Arsenal, yang membida untuk menjadi juara Inggeris buat kali pertama sejak 2004, hanya melepaskan 16 gol daripada 19 perlawanan liga pertama mereka musim ini.

Tetapi The Gunners telah mula melepaskan gol dalam beberapa minggu kebelakangan ini, bolos 12 dalam enam perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan.

Kegoncangan Arsenal telah membolehkan Manchester City dan Manchester United mendekati pendahulu tetapi pasukan Mikel Arteta kekal dua mata di depan juara bertahan City dengan satu perlawanan dalam tangan.

The Gunners bangkit dari ketinggalan dua kali untuk menewaskan Aston Villa 4-2 pada hari Sabtu, manakala Man City kehilangan dua mata di Nottingham Forest.

Neville menegaskan ia adalah ‘hujung minggu yang baik’ untuk pendahulu Liga itu berikutan kekalahan 3-1 kepada Manchester City pada pertengahan minggu tetapi berkata cabaran kejuaraan Arsenal boleh goyah jika mereka gagal memantapkan pertahanan.

“Selepas keputusan pada pertengahan minggu, saya merasakan adalah penting bagi Arsenal untuk menang di Aston Villa,” kata Neville dalam podcast Sky Sportsnya. “Sejak sekian lama ia kelihatan ragu-ragu apabila Villa mempamerkan persembahan yang baik.

“Kami mempunyai perlumbaan kejuaraan yang menarik tetapi ia bagus untuk Arsenal kerana mereka memerlukan hujung minggu yang baik selepas kekalahan Man City itu.

“Satu perkara yang saya akan katakan ialah Arsenal telah melepaskan 12 gol dalam enam perlawanan terakhir. Salah satu ciri adalah jika anda melepaskan gol dan pasukan berpendapat mereka mempunyai peluang untuk menjaringkan gol, sangat sukar untuk memenangi liga, ia benar-benar berlaku.

“Mereka hanya perlu menontonnya. Hujung minggu ini akan memberi mereka keyakinan dan jika mereka boleh kembali ke beberapa rekod bersih yang akan menjadi sangat penting.

“Melepaskan gol adalah sesuatu yang mereka hanya perlu berhati-hati kerana itu akan menyukarkan mereka.”

Cabaran kejuaraan Arsenal nampaknya berantakan apabila mereka ketinggalan Aston Villa 2-1 pada hujung minggu, setelah kehilangan mata kepada Man City, Brentford dan Everton bulan ini.

Tetapi The Gunners bangkit dengan hebat untuk menewaskan pasukan Unai Emery dan kembali ke puncak Liga.

“Hari ini saya fikir kita boleh mengambil dua pengajaran besar,” kata Arteta selepas kemenangan penting itu.

“Pada separuh masa pertama kami melakukan perkara mudah yang salah dan pada separuh masa kedua kami meningkatkan tahap individu kami dan melakukan perkara mudah dengan betul.

“Kami benar-benar layak untuk menang. Secara psikologi memang sukar untuk mendapatkan keputusan itu menentang Man City dan kemudian tidak sampai tiga hari kami datang ke Aston Villa dan menang yang merupakan perkara yang sukar untuk dilakukan.

“Tetapi ia adalah kemenangan yang sangat bagus dan penting untuk Arsenal pada akhirnya. Masih jauh lagi untuk pergi dalam perlumbaan gelaran, ia akan berpusing ke depan dan ke belakang.”

Share Post:

Related Posts