by Azhan Mohi in
Premier League

Peter Schmeichel telah menamakan empat pasukan yang boleh memenangi Premier League musim ini dan mengeluarkan amaran kepada Erik ten Hag ketika dia memulakan musim pertamanya sebagai pengurus Manchester United.

Manchester City memenangi kejuaraan keempat mereka dalam tempoh lima tahun musim lalu, menamatkan satu mata di atas Liverpool selepas perebutan yang mendebarkan.

City dan Liverpool berjaya mengatasi pesaing domestik mereka tetapi Schmeichel – yang memenangi lima kejuaraan liga di Old Trafford – berkata kempen 2022-23 tidak akan ‘berlayar’ untuk pasukan Pep Guardiola dan Jurgen Klopp.

Legenda itu percaya Chelsea dan Tottenham boleh mencabar kejuaraan dan berkata ‘buat pertama kali dalam jangka masa yang lama’ Arsenal kelihatan di kedudukan empat teratas.

Schmeichel kurang optimistik tentang bekas kelabnya Manchester United, menegaskan mereka menghadapi ‘proses peralihan yang panjang’ berikutan ketibaan Ten Hag.

“Ia tidak akan menjadi pelayaran yang mudah untuk Manchester City dan Liverpool seperti yang orang ramai fikirkan. Untuk kedua-duanya, ia akan menjadi musim yang sangat berbeza,” Schmeichel memberitahu The Times.

“Peralihan besar-besaran, dari segi gaya permainan, sedang berlaku di City. Lihatlah perniagaan perpindahan Pep Guardiola: menandatangani Erling Haaland dan melepaskan Raheem Sterling dan Gabriel Jesus pergi.

“Itu memberitahu anda betapa komitednya dia untuk bermain dengan pemain No 9 dan kami tidak pernah melihatnya dengan Pep sebelum ini.

“Bagaimana ia akan berlaku? Berapa lama masa yang diperlukan untuk tidur? Adakah Haaland akan menjadi sebaik di Premier League seperti di Jerman? Saya tidak pasti. Adakah dia akan menjaringkan 25 gol? Ya, jika pasukan itu melayannya. Tetapi City tidak biasa bermain seperti itu.

“Liverpool juga berubah. Mereka menandatangani Darwin Nunez tetapi kehilangan Sadio Mane. Adakah Nunez akan menjadi sebaik Mane? Saya tertanya-tanya.

“Persaingan akan datang dari Chelsea, dan dari Spurs, yang telah menandatangani kontrak dengan baik dan di Antonio Conte mempunyai pengurus yang sangat bijak yang begitu baik untuk mendapatkan pemainnya secara maksimum.

“Saya juga sedang mencari Arsenal dan buat pertama kalinya dalam masa yang lama berfikir “empat teratas”.

‘‘Manchester United? Pra-musim telah menjanjikan tetapi realitinya ialah proses peralihan yang panjang diperlukan.

“Kelab itu telah menyokong Erik ten Hag dalam merekrut pemain yang dia kenali dan mahu bekerja berbaloi, dan musim pertamanya akan menjadi menarik.”

Share Post:

Related Posts