by Azhan Mohi in
Premier League

Graeme Souness telah menyokong Harry Maguire untuk memecahkan gandingan pilihan pertama Manchester United di bahagian belakang antara Lisandro Martinez dan Raphael Varane.

Kapten kelab itu digugurkan daripada kesebelasan utama United berikutan kekalahan suram pembukaan musim kepada Brighton dan Brentford.

Varane dan pemain musim panas Martinez akan meneruskan kerjasama yang baik di bahagian tengah, meletakkan pemain antarabangsa England itu diketepikan.

Maguire diketepikan kerana masalah hamstring pada September dan awal Oktober tetapi telah dihadkan kepada hanya lima penampilan permulaan dalam semua pertandingan penggal ini.

Bekas bintang Leicester City itu terlepas kemenangan Piala Carabao United ke atas Burnley pada hari Rabu tetapi mungkin bersaing untuk memulakan pertembungan Liga menentang Nottingham Forest pada 27 Disember.

Martinez dan Varane tidak akan tersedia selepas kempen Piala Dunia mereka dengan finalis Argentina dan Perancis yang boleh menawarkan Maguire peluang untuk masuk semula ke dalam kesebelasan utama Erik ten Hag.

Dan selepas kempen mengagumkannya di Qatar bersama England, bekas pemain tengah Liverpool, Souness percaya pemain berusia 29 tahun itu akan mengekalkan tempatnya dalam pasukan menjelang 2023.

“Saya perlu katakan, saya juga gembira untuk Harry Maguire,” tulis Souness untuk Daily Mail.

“Dia banyak dikecam pergi ke kejohanan oleh orang yang mudah untuk dikritik. Dia jauh lebih baik daripada yang dibuat oleh sesetengah orang.

“Dia mengharungi Piala Dunia yang sangat baik dan cabaran untuknya sekarang adalah untuk menyingkirkan salah satu bahagian tengah di Man United, Raphael Varane atau Lisandro Martinez.

Saya rasa dia lebih mampu melakukan perkara itu.”

Ketiadaan Maguire menentang Burnley menyaksikan Casemiro turun ke bahagian tengah untuk bergandingan dengan Victor Lindelof dalam kemenangan 2-0.

United masih menunggu untuk melihat sama ada Maguire akan bersedia untuk kembali untuk perlawanan menentang Forest pada hari Selasa dengan bekas pemain pertahanan Gary Neville bimbang Ten Hag akan menghadapi ‘masalah besar’ jika pemain England itu tidak tersedia.

“Mereka kelihatan seperti mereka mempunyai masalah besar di bek tengah,” kata Neville kepada Sky Sports.

“Martínez kelihatan seperti dia akan berada sekurang-kurangnya beberapa minggu.

Varane jelas dia cedera dan anda tidak tahu bila dia akan kembali, dan jika Harry Maguire sakit mereka akan berpotensi pergi dengan pertahanan yang sangat lemah ke dalam perlawanan Liga itu.

“Saya fikir jika mereka bermain menentang pasukan Liga malam ini[lawan Burnley] mereka akan dihukum, jadi mereka perlu mendapatkan beberapa pemain kembali dengan cepat.”

Share Post:

Related Posts