by Azhan Mohi in
Premier League

Graeme Souness telah membidas pemilik Manchester United kerana gagal melihat kesilapan pengurusan mereka dan berkata Phil Jones dan Juan Mata merumuskan kemerosotan kelab itu.

Pernah menjadi pasukan terbesar dan terbaik di England, United telah mengalami kejatuhan yang menyedihkan sejak persaraan Sir Alex Ferguson pada 2012.

United menjulang 13 daripada 20 kejuaraan liga mereka di bawah Fergie dan turut memenangi dua Liga Juara-Juara, lima Piala FA dan empat Piala Liga semasa kendalian luar biasa Scotland itu.

Banyak yang telah berubah sejak Ferguson berundur, bagaimanapun, dengan United hanya memenangi tiga trofi – Europa League dan dua Piala FA – sepanjang dekad yang lalu, dan sebahagian besarnya bergelut dalam Liga.

Souness meletakkan perjuangan United menjadi ‘sedekad keputusan yang buruk’ dan berkata Red Devils adalah ‘batu negara jauhnya’ daripada mencabar kejuaraan utama.

Legenda Liverpool itu telah mengkritik kemasukan dan keluar United dan berkata keputusan untuk mengekalkan pertahanan Inggeris Jones dan pemain tengah Sepanyol Mata di kelab itu melambangkan kemerosotan kelab.

Manchester United menyerahkan kontrak baharu kepada Mata pada 2019 dan 2021 sebelum melepaskannya pada penghujung musim lalu, manakala Jones kekal di Old Trafford setelah menandatangani lanjutan kontrak sehingga 2023.

“Masalah yang mereka ada ialah mereka sangat lemah di banyak kawasan. Itu masalah bagi mereka yang membuat keputusan di kelab bola sepak,’ Souness memberitahu Sky Bet.

“Jika anda seorang pemain besar, adakah anda pergi ke Manchester United? Maksud saya, mereka mempunyai satu dekad keputusan bola sepak yang buruk.

“Bukan hanya pemain yang mereka beli – yang merupakan perkara yang mudah untuk difokuskan – tetapi apabila anda melihat membuat keputusan seperti memberikan kontrak baharu kepada Phil Jones, memberikan kontrak baharu kepada Juan Mata, dan anda fikir perkara mungkin berbeza tahun seterusnya…

“Dan kemudian anda bercakap tentang pemain yang telah mereka tandatangani sejak sedekad yang lalu, beritahu saya seorang yang menonjol, yang membuat anda terkejut. Ia adalah sepuluh tahun salah urus.

“Bagi Manchester United, ia bukan mengenai empat teratas, ia mengenai cabaran untuk kejuaraan. Mereka adalah satu batu dari negara itu.

“Ya, mereka akan menjadi lebih baik, tetapi sesiapa yang membuat keputusan ke hadapan perlu membetulkannya. Mereka perlu memperbaiki keputusan bola sepak mereka, siapa yang mereka simpan dan siapa yang mereka rekrut.”

Share Post:

Related Posts