by Azhan Mohi in
Premier League

Graeme Souness telah memberi amaran kepada Liverpool tentang ancaman Gabriel Martinelli ketika pasukan Jurgen Klopp bersiap sedia untuk bertemu, Arsenal.

Liverpool berdepan tugas yang tidak diingini untuk menentang Arsenal di halaman lawan mereka sendiri pada hari Ahad ketika Stadium Emirates menjadi tuan rumah kepada pertembungan Liga yang hebat.

Arsenal telah memenangi sembilan daripada 10 perlawanan pertama mereka musim ini untuk mendaki ke puncak liga utama Inggeris, satu mata di hadapan juara bertahan Manchester City.

Pasukan Mikel Arteta akan berusaha untuk menjadikannya lima kemenangan berturut-turut hujung minggu ini, setelah kehilangan tiga mata sepanjang musim, tewas di Manchester United bulan lalu.

Liverpool pula hanya menduduki tangga kesembilan dalam Liga selepas mengumpul 10 mata daripada tujuh perlawanan liga pertama mereka.

Souness percaya Liverpool sedang menghadapi ‘ujian terbesar’ mereka sejak pelantikan Klopp pada 2015 dan mengakui segalanya tidak akan menjadi lebih mudah apabila mereka bersedia untuk pertembungan dengan Arsenal yang kurang baik.

Pemain tengah legenda Scotland itu berkata bekas kelabnya perlu memberi perhatian khusus kepada pemain sayap Brazil, Martinelli, yang menurutnya ditakdirkan untuk menjadi ‘pemain sebenar’.

Martinelli telah berada dalam prestasi cemerlang untuk The Gunners dan akan menikmati peluang untuk mendedahkan kelemahan pertahanan Trent Alexander-Arnold yang didokumentasikan dengan baik.

Menulis dalam ruangan untuk Daily Mail, Souness berkata: “Kita akan lihat dalam lapan hari akan datang, dengan perlawanan di Arsenal pada Ahad dan Manchester City di Anfield Ahad depan, bagaimana pemain Liverpool menangani ujian terbesar yang mereka kenali sebagai kumpulan.

“Gabriel Martinelli akan menjadi sebahagian besar ancaman kepada mereka di Emirates. Dia mempunyai kaki yang hebat dan memandang saya seperti dia akan menjadi pemain sebenar. Trent Alexander-Arnold akan memerlukan bantuan daripada bahagian tengah dan pemain tengahnya.

“Pada masa-masa seperti ini anda benar-benar mengetahui apa yang anda ada di bilik persalinan. Anda mengetahui tentang siapa yang berubah di sebelah anda setiap hari dalam kehidupan bekerja anda.”

Komen Souness datang selepas bos Liverpool, Klopp memuji lima pemain Arsenal, termasuk Martinelli yang ‘menarik’.

Bercakap pada sidang akhbar pra-perlawanannya pada hari Jumaat, Klopp berkata: “Segala hormat saya, wow! Kerja yang sangat bagus dari Mikel. Apabila anda memerlukan masa, tiada siapa yang mahu memberikannya.

“Saya perlu katakan, sangat menghormati. Banyak bakat… Martinelli, saya teruja dengannya lebih awal, Odegaard, saya bercakap dengannya pada usia 15 tahun di Norway bersama ayahnya. Saka… oof.

“Dan Gabriel Jesus, Mikel dapat melihat betapa bagusnya dia tidak memakai baju Man City. Thomas Partey, semua orang melihat betapa hebatnya dia di Atletico Madrid.

“Banyak kualiti. Pasukan yang muda dan menarik bermain dengan sangat baik. Sekarang kami pergi ke sana dan kami tidak memikirkan [keputusan lepas].”

Share Post:

Related Posts