by Azhan Mohi in
Premier League

Jamie Carragher percaya Manchester United melakukan kesilapan besar dengan menandatangani Casemiro pada musim panas lalu dan berkata mereka perlu mengeluarkan £100 juta lagi untuk menaik tarafnya pada tahun-tahun akan datang.

Pemain berusia 31 tahun itu mempunyai musim pertama yang sangat baik dalam bola sepak Inggeris selepas bertukar dari Real Madrid untuk Old Trafford dalam perjanjian £70 juta musim panas lalu, membantu pasukan itu menjulang Piala Carabao.

Walau bagaimanapun, dia kadang-kadang menunjukkan tanda-tanda usianya dan bergelut dalam kemenangan 1-0 malam Isnin ke atas Wolves, dengan pelawat berlari dari dalam menyebabkan dia pelbagai masalah – Gary Neville malah berkata dia ‘koyak’.

United kini mencari pemain tengah baharu untuk membantunya dan berkongsi beban kerja pertahanan, dengan pemain Fiorentina, Sofyan Amrabat, kemungkinan besar akan tiba.

Tetapi Carragher merasakan United telah menyudutkan diri mereka dengan menandatangani Casemiro, yang tidak mempunyai keceriaan dan mobiliti pemain tengah muda di kelab saingan, dan percaya mereka tidak lama lagi perlu menggantikannya untuk kekal kompetitif.

“Saya tidak pernah percaya Casemiro akan bernilai untuk wang. Bukan kerana ada sebarang keraguan bahawa dia telah menjadi pemain bertaraf dunia tetapi kerana dia berada pada tahap kerjayanya apabila dia tidak dapat membayar sepenuhnya bayaran besar United,” tulis bekas pemain pertahanan Liverpool itu dalam ruangannya untuk The Telegraph.

“Dia adalah pembelian panik apabila dia menyertai setahun yang lalu, dibeli sejurus selepas kegagalan mengejar Frenkie de Jong dari Barcelona; nama yang semakin tua dan cemerlang ditandatangani untuk wang besar dan dengan gaji besar untuk menenangkan peminat yang semakin tidak puas hati, walaupun pada hakikatnya dia perlu diganti dengan perbelanjaan besar yang sama dua tahun ke depan.

“Dia betul-betul jenis pembelian United yang telah berpindah dari musim panas ini kerana mereka melihat ke masa depan.”

Mengenai prestasi Casemiro menentang Wolves, Carragher berkata: “Dia terlalu kerap terpencil dan tidak mempunyai dinamisme dan tenaga yang diperlukan untuk posisi yang bertanggungjawab itu.

“Erik ten Hag sudah berada dalam situasi di mana dia perlu merombak bahagian tengahnya kerana Casemiro tidak mempunyai kaki untuk bekerja sendirian. Meletakkan seseorang bersamanya akan membantu, tetapi ia tidak boleh memutar balik masa dan mencipta semula pemain berusia 25 tahun itu yang memenangi undian di Bernabeu.”

Dia menyambung: “Dia berpindah ke Old Trafford dengan tahun-tahun kemuncaknya di belakangnya jadi sumbangan keseluruhannya hanya boleh berkesan untuk tempoh yang singkat. Adakah itu penggunaan sumber yang bijak?

”United kini sangat dikaitkan dengan pemain seperti Sofyan Amrabat untuk membantu Casemiro melindungi barisan belakang mereka, tetapi mereka tidak mencabar Arsenal dan Chelsea untuk Moises Caicedo, Romeo Lavia, Enzo Fernandez atau Declan Rice kerana mereka merasakan Casemiro adalah profil yang sama pemain tengah apabila mereka menjadi besar untuknya.

”Itu menunjukkan betapa tidak bijaknya mereka untuk membayar begitu banyak. Real Madrid tidak membenarkan pemain seumpama itu bercuti melainkan mereka merasakan mereka telah mendapat yang terbaik daripada mereka.

“Memandangkan Casemiro mempunyai baki empat tahun dalam kontrak Old Trafford yang dilaporkan £300,000 seminggu, United masih mempunyai komitmen kewangan yang besar di tangan mereka. Ia telah menyebabkan mereka kehilangan peluang untuk membeli alternatif yang lebih muda.”

Dia menambah: “Mereka tidak akan menjadi pesaing gelaran sehingga mereka menemui Rodri, Caicedo atau Rice mereka sendiri.

“Selepas membayar £70 juta untuk seseorang yang boleh melakukan tugas itu lima tahun lalu tetapi akan terus bergelut untuk menyamai standard tingginya sebelum ini, pasaran semasa mencadangkan mereka memerlukan £100 juta lagi untuk pemain tengah itu melakukannya untuk lima tahun akan datang.”

Share Post:

Related Posts