by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Rio Ferdinand telah menamakan pemain England, Kyle Walker sebagai ‘satu-satunya pertahanan di planet ini’ yang boleh menghalang bintang Piala Dunia Perancis, Kylian Mbappe.

Bekas rakan sepasukan Ferdinand di Manchester United dan England, Gary Neville juga melihat pemain pertahanan Manchester City, Walker sebagai pemain ‘sempurna’ untuk menghalang Mbappe menjelang pertembungan suku akhir yang berpotensi menentang Perancis.

Mbappe membantu Perancis memenangi Piala Dunia di Rusia empat tahun lalu dan telah menikmati permulaan yang mengagumkan untuk kempen ini, menjaringkan tiga gol dalam tiga perlawanan.

Bintang Paris Saint-Germain itu membuka catatannya di Qatar dalam kemenangan tegas Perancis 4-1 ke atas Australia dan kemudian menjaringkan dua gol dalam kemenangan tipis 2-1 menentang Denmark.

Setelah layak ke peringkat kalah mati, Perancis akan bermain menentang naib juara Kumpulan C.

England memperoleh tempat teratas Kumpulan B dengan kemenangan selesa 3-0 ke atas Wales pada malam Selasa dan akan menentang juara Afrika, Senegal dalam pusingan 16 terakhir.

Kemungkinan pertembungan suku akhir dengan Perancis menanti dan sementara pasukan Didier Deschamps kelihatan antara pasukan terkuat di Qatar, legenda Old Trafford, Ferdinand dan Neville percaya Walker dari England boleh menghalang bintang mereka Mbappe.

Walker hanya dianggap cukup cergas untuk berada di bangku simpanan untuk dua perlawanan kumpulan pembukaan England tetapi kembali ke kesebelasan utama menentang Wales, menggantikan Kieran Trippier dari Newcastle United.

“Saya selalu fikir kami akan bermain tiga di belakang dalam kejohanan ini, tetapi saya tidak fikir kami akan bermain sekarang,” kata Neville kepada Sky Sports apabila ditanya bagaimana dia percaya Gareth Southgate akan menyediakan England untuk baki kejohanan.

“Saya tidak sangka gandingan pertahanan tengah itu cukup kuat, tetapi John Stones dan Harry Maguire bertahan.

“Ia sama ada apa yang mereka lawan setakat ini dalam tiga perlawanan pertama akan menjadi apa-apa seperti apa yang mereka hadapi bergerak ke hadapan, dan saya tidak fikir ia adalah.

“Ia kelihatan seperti laluan perlanggaran yang menunggu untuk berlaku bukan? Mbappe lawan Walker. Kami mempunyai bek kanan yang sempurna untuk berurusan dengan Mbappe jika sesiapa boleh – fizikal, kepantasan, pengalaman.”

Ferdinand juga bercakap mengenai potensi pertembungan England lawan Perancis di saluran YouTube nya, sambil menambah: “Bagi saya, Kyle Walker adalah satu-satunya pertahanan di planet ini sekarang yang akan berdiri di sana dan pergi ke Mbappe: “Betul, 1-v-1, mari kita berlumba.”

“Dia akan menyokong dirinya juga. Kami melihatnya dalam EURO. Dia mempunyai keyakinan untuk melakukan itu dan dia satu-satunya yang mampu melakukan itu saya fikir.”

Share Post:

Related Posts