by Azhan Mohi in
Premier League

Lagenda England, Ian Wright masih ragu ragu dengan keupayaan Chelsea untuk mencabar kejuaraan liga biarpun mereka telah berbelanja besar untuk mendapatkan Moises Caicedo.

Chelsea menewaskan Liverpool dengan perjanjian £115 juta untuk pemain tengah Brighton, Caicedo, menjadikan perbelanjaan musim panas The Blues melepasi £250 juta.

Wright menjangkakan Caicedo akan berkembang di Stamford Bridge bersama pemain termahal Premier League sebelum ini Enzo Fernandez, tetapi meragui dia akan menjadikan Chelsea sebagai pencabar kejuaraan.

Chelsea hampir pasti akan bertambah baik pada musim lalu yang suram di tempat ke-12 tetapi Wright telah mempersoalkan sama ada The Blues akan cukup prolifik di hadapan gawang untuk mencabar kejuaraan.

Pasukan Mauricio Pochettino seri 1-1 dengan Liverpool pada hujung minggu pembukaan musim baharu dan tewas 1-3 pada hari Ahad dengan perlawanan derby London menentang West Ham.

“Ia satu langkah yang bagus untuk Moises Caicedo, terutamanya kerana dia akan bermain bersama Enzo Fernandez,” bekas penyerang England Wright memberitahu Premier League Productions.

“Saya fikir Enzo dan Caicedo akan menjadi dua di hadapan pertahanan yang benar-benar akan mengukuhkannya.

“Tetapi berhubung mereka menjadi cabaran [kepada Man City dan Arsenal], saya tidak tahu siapa yang akan menjaringkan gol untuk mereka.

“Saya rasa Chelsea akan berada di dalam dan di sekelilingnya. Saya masih merasakan bahawa Arsenal akan berada di sana, tanpa sebarang keraguan.

“Anda melihat seseorang seperti Caicedo di bahagian tengah Brighton, betapa cemerlangnya dia dan betapa baiknya rekod pertahanan mereka.

“Malah di Arsenal, mereka merindui pemain seperti Thomas Partey pada penghujung musim lalu.

“Pemain tengah pertahanan itu melakukan banyak perkara untuk pasukan, bukan sahaja memecahkan permainan, tetapi cara mereka boleh memajukan bola juga.

“Ia adalah satu kedudukan jika anda bermain dengan jenama bola sepak itu, dengan pemain tengah bertahan, maka dia menjadi salah satu pemain penting – ia adalah pemain yang sangat, sangat penting dalam sistem sekarang.”

Share Post:

Related Posts