by Azhan Mohi in
Premier League

Michael Owen percaya Jude Bellingham harus menolak tawaran kelab dari liga lain demi perpindahan ke Premier League.

Gergasi La Liga, Real Madrid adalah salah satu daripada banyak kelab yang berminat untuk mendapatkan Bellingham, yang membintangi England di Piala Dunia Qatar.

Bellingham telah berkembang menjadi pemain utama untuk Three Lions dan Borussia Dortmund, dengan pemain berusia 19 tahun itu kini dijangka menjadi subjek perpindahan wang besar pada musim panas depan.

Laporan mendakwa Bellingham berminat untuk menyertai Real Madrid tetapi bekas penyerang England, Owen percaya dia lebih baik untuk menyertai kelab di Inggeris.

“Saya rasa dia perlu kembali ke Premier League,” Owen – yang bermain untuk Real Madrid – memberitahu Daily Telegraph.

“Dia telah bermain dengan sangat baik di Jerman dan membuat keputusan itu untuk meninggalkan Birmingham ketika dia masih muda supaya dia akan mendapat peluang untuk bermain. Dortmund mempunyai aset besar di tangan mereka.

“Premier League adalah liga terbesar dan terbaik di dunia, cuma persoalan kelab mana yang mampu membelinya? Tidak ramai di sekeliling kerana dia adalah bakat istimewa. Dia akan menjadi salah seorang yang terbaik di sekelilingnya.”

Bellingham adalah salah seorang bintang kempen Piala Dunia England apabila remaja itu menghasilkan rentetan persembahan mengagumkan untuk membantu pasukan Gareth Southgate mara ke suku akhir.

“Dia mempunyai sifat yang menjadikannya pemain tengah yang lengkap,” tambah Owen. “Kami tidak melihatnya setiap minggu kerana dia berada di dalam Bundesliga tetapi apa yang mengejutkan saya ialah betapa dia memberi.

“Maksud saya dia bermain untuk pasukan bukan untuk dirinya sendiri. Dia melakukan hampir terlalu banyak dan pada mulanya saya fikir, “Ya ampun Jude, anda membazirkan tenaga untuk membuat terlalu banyak tanah kerana anda tidak berpengalaman.”

“Saya silap, semakin saya perhatikan dia, saya suka cara dia bermain. Ramai orang apabila mereka menjadi sangat baik, ia hampir menjadi sukar untuk melakukan perkara yang sukar dan perkara yang anda tidak mendapat banyak pujian.

“Dia begitu beralasan, dia melakukan perkara yang baik, larian hebat dan menjaringkan gol, tetapi apabila pemain mencipta nama mereka kadang-kadang menjimatkan tenaga mereka untuk detik-detik besar yang merebut tajuk utama.”

Share Post:

Related Posts