by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville berkata masih terdapat isu yang jelas dalam skuad Chelsea walaupun perbelanjaan kelab itu agak ‘mengejutkan’ di bawah Todd Boehly.

Ahli perniagaan Amerika, Boehly membelanjakan lebih daripada £250 juta dalam jendela perpindahan pertamanya sebagai pemilik kelab musim panas lalu.

Raheem Sterling, Wesley Fofana, Kalidou Koulibaly dan Marc Cucurella adalah antara pembelian wang besar yang tiba di Stamford Bridge menjelang musim 2022-23.

Di sebalik pelaburan itu, Chelsea telah gagal dalam Liga, tergelincir 10 mata di luar tempat Liga Juara-Juara di tangga kesembilan.

Prestasi buruk Chelsea menyebabkan Thomas Tuchel kehilangan tugasnya di Stamford Bridge tetapi penggantinya – bekas bos Brighton, Graham Potter – juga bergelut untuk mendapatkan perhatian daripada skuad.

Boehly menyelia satu lagi perbelanjaan yang luar biasa pada bulan Januari, dengan Chelsea membelanjakan hampir £300 juta kepada pemain seperti Enzo Fernandez dan Mykhailo Mudryk.

Neville berkata strategi perpindahan Chelsea ‘tidak terasa’ dan telah memberitahu Boehly dia perlu membelanjakan lebih banyak wang pada musim panas untuk menyelesaikan ‘masalah’ penyerang mereka.

Penandatanganan hari akhir Pierre-Emerick Aubameyang telah gagal di Stamford Bridge, begitu juga dengan Romelu Lukaku – yang merupakan pemain rekod Chelsea sebelum Fernandez.

Bercakap di podcast Gary Neville, bekas pemain pertahanan Manchester United itu berkata: “Dengan Chelsea, mereka memerlukan masa. Mereka mempunyai pemilik baharu, pengurus baharu dan pemain baharu.

“Anda tidak boleh lari daripada perbelanjaan yang mengejutkan ini. Saya tidak pasti mengenainya, ia tidak sesuai untuk saya.

“Saya tidak membeli kontrak lapan tahun sama ada, ia datang dengan risiko yang besar. Saya tidak nampak bagaimana kontrak lapan tahun boleh dihormati jika pemain itu maju.

“Pemilik boleh kelihatan seperti orang paling bijak di dalam bilik dalam dua tahun atau mereka boleh kelihatan agak bodoh. Saya tidak fikir ia akan berada di suatu tempat di antaranya.

“Kami perlu memberi masa untuk melihat bagaimana ini berlaku. Mereka telah menandatangani beberapa pemain muda yang sangat berbakat, saya suka Badiashile dan Mudryk telah menunjukkan janji yang hebat.

“Fernandez telah mendapat banyak janji dan jumlahnya besar dari segi apa yang anda mahu pemain tengah anda lakukan.

“Ada janji di Chelsea tetapi mereka menghadapi masalah di penyerang tengah dan itu perlu ditangani supaya ada lagi beban wang yang dibelanjakan pada musim panas melainkan mereka berfikir untuk membawa semula Lukaku.

“Ia adalah masa yang menarik di Chelsea tetapi ada sesuatu yang tidak sesuai dan apabila sesuatu yang tidak dirasakan selalunya tidak. Tetapi kita perlu melihat bagaimana ia bermain dalam tempoh 18 bulan akan datang.”

Share Post:

Related Posts