by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas pemain tengah Chelsea John Obi Mikel telah menyelar Cristiano Ronaldo kerana egonya yang besar dan telah memberi amaran kepada kelab lamanya tentang membuat tawaran.

Manchester United menamatkan kontrak Ronaldo berkuat kuasa serta-merta pada Selasa dengan pemain berusia 37 tahun itu kini boleh menyertai mana-mana kelab yang dia suka selepas Piala Dunia Qatar.

United berang dengan kritikan Ronaldo baru-baru ini terhadap bos Erik ten Hag dan pemilik kelab semasa temu bualnya dengan Piers Morgan, yang disiarkan dalam dua bahagian di TalkTV.

Ronaldo mendakwa dia ‘tidak menghormati’ Ten Hag, menuduh keluarga Glazer gagal memperbaiki kemudahan United sejak Sir Alex Ferguson bersara pada 2013 dan mengecam rakan sepasukannya yang lebih muda di Old Trafford.

“Saya tidak pernah menjadi peminat Ronaldo,” Obi Mikel memberitahu Dubai Eye. “Bagi saya, apabila pemain mempunyai begitu banyak ego, saya tidak begitu faham.

“Dia tidak pernah menjadi salah seorang pemain kegemaran saya dan itulah sebabnya saya sentiasa mencari [Lionel] Messi.

“Maksud saya, jika seseorang keluar dan memberikan temu bual sedemikian, apa yang membuatkan anda berfikir, jika dia menandatangani kelab anda pada Januari, dia tidak akan melakukan perkara yang sama?

“Jadi, maksud saya, setiap kelab akan sedar tentang itu… tetapi dengar, dia adalah Cristiano Ronaldo; dia adalah salah seorang pemain terhebat pernah bermain permainan ini.

“Saya fikir dia akan mendapatkan kelab lain pada Januari dan meneruskan kerjaya bola sepaknya.

“Tetapi bagi saya, ia hanya senario yang mengerikan, dia telah melakukan begitu banyak untuk kelab, dan untuk melihatnya berakhir dengan cara ini, ia hanya mengerikan.

“Di pihaknya, saya akan mengatakan bahawa temuduga tidak sepatutnya dilakukan, masa yang salah juga.

“Ia tidak betul. Ia tidak sesuai untuk pemain seperti itu yang telah mencapai begitu banyak dalam permainan.”

Ronaldo telah dikaitkan dengan Chelsea sejak musim panas dengan pemilik Amerika, Todd Boehly dipercayai berminat untuk membawanya ke Stamford Bridge.

Bagaimanapun, The Blues dilaporkan tidak mempunyai rancangan semasa untuk menandatangani Ronaldo, menurut laporan terkini, dengan Newcastle United dan Bayern Munich turut menjauhkan diri daripada perpindahan.

Share Post:

Related Posts