by Azhan Mohi in
Premier League

Chelsea perlu menilai semula kemampuan Pierre-Emerick Aubameyang dan menandatangani ‘penyerang yang lebih baik’ untuk musim depan.

Aubameyang menyertai Chelsea pada hari tarikh akhir perpindahan musim panas lalu dan telah menjaringkan tiga gol dalam 10 penampilan sejak perpindahan £10 juta dari Barcelona.

Pemain berusia 33 tahun itu berkembang baik di Arsenal sebelum berpindah ke Nou Camp pada awal 2022 tetapi nampaknya bergelut untuk mencari prestasi terbaiknya di Stamford Bridge.

Akibatnya, bos Blues Graham Potter ada kalanya menyisihkan Aubameyang, sebaliknya memilih untuk memainkan Kai Havertz sebagai false nine.

Bekas penyerang Chelsea dan Republik Ireland, Tony Cascarino menjangkakan karier Aubameyang di Stamford Bridge tidak lama dan berkata Todd Boehly perlu mencari pemain depan yang ‘lebih baik’.

“Saya tidak pasti Aubameyang adalah pemain yang akan dilihat Chelsea musim depan,” katanya kepada talkSPORT. “Saya fikir apa yang akan berlaku adalah apa yang berlaku kepadanya di Barcelona.

“Mereka membawanya ke kelab, mendapat pembelian besar, kemudian menyedari dengan cepat mereka perlu berpindah ke penyerang yang lebih baik.

“Saya rasa Chelsea perlu melakukannya sebagai sebuah kelab bola sepak. Mereka akan melupakan Aubameyang menjelang akhir musim dan mereka akan mencari alternatif tanpa ragu-ragu.”

Aubameyang masuk untuk 30 minit terakhir kekalahan Chelsea 4-1 dalam Liga kepada Brighton pada hujung minggu.

Cascarino telah menyelar prestasi Chelsea di Stadium Amex dan berkata seorang lagi pemain musim panas – Marc Cucurella – kelihatan ‘tewas’ di kelab baharunya.

“Chelsea mempunyai kesilapan di mana-mana,” tambahnya. “Sukar untuk mengenal pasti seorang pemain atau mencari kambing hitam. Keseluruhan pasukan berada jauh dari rentak mereka dalam permainan.

“Malah pemain seperti Cucurella berada di mana-mana, dia benar-benar. Dia kelihatan seperti tidak tahu hendak berada di mana.

“Dia adalah pembelian £60 juta yang telah dibuat oleh Chelsea. Dia mungkin mengalami masalah kerana Graham Potter mengeluarkannya sebelum separuh masa [menentang Manchester United] dan menukar sistem dengannya.

“Dia kelihatan seperti seorang pemain yang benar-benar tersesat berada di kelab besar pada masa ini.”

Share Post:

Related Posts