by klasikko in
Premier League

Legenda Belanda, Ruud Gullit telah mengkritik Virgil van Dijk kerana persembahannya dalam perlawanan Liverpool baru-baru ini.

Persembahan buruk yang ketara berlaku pada pertengahan minggu menentang Real Madrid.

Liverpool mendahului 2-0 dalam masa 20 minit menerusi Darwin Nunez dan Mohamed Salah sebelum juara bertahan Eropah itu menjaringkan lima gol tanpa sebarang respon.

Skuad kendalian Jurgen Klopp menduduki tempat kelapan dalam saingan Premier League dan berdepan pertarungan penting untuk mencapai empat teratas dan memastikan bola sepak Liga Juara-Juara musim depan.

Mereka juga tersingkir daripada dua pertandingan, bermakna musim tanpa trofi semakin meningkat.

Van Dijk pernah dianggap sebagai pemain pertahanan terbaik dalam bola sepak dunia kerana impak segeranya selepas menandatangani kontrak dari Southampton.

Dia telah memainkan peranan penting dalam kejayaan kelab dalam beberapa musim kebelakangan ini, tetapi kini mendapat kecaman kerana kegagalannya untuk meniru prestasi yang sama.

Gullit mengetengahkan perkara itu melalui Ziggo Sports: “ Sejak dia pulih selepas kecederaannya, dia telah bertahan secara pasif.

“Dia bertahan dan menghalang bola seperti seorang peluncur ais.

“Dia tidak melakukan tugas dengan sepenuhnya. Dan sudah tentu, dia boleh mengalami tempoh yang teruk tetapi dia perlu menjadi seorang pemimpin.

“Jika pertahanan itu tidak beraksi dengan baik, itu adalah tanggungjawabnya.”

Share Post:

Related Posts