by Azhan Mohi in
Premier League

Theo Walcott yakin Arsenal mempunyai apa yang diperlukan untuk memenangi kejuaraan Liga dan percaya mereka akan mengambil hak bermegah London utara pada hari Ahad menentang Tottenham yang ‘negatif’.

The Gunners kehilangan mata di tempat sendiri kepada Newcastle dalam perlawanan liga terakhir mereka tetapi masih menikmati kelebihan lima mata ke atas juara Manchester City.

Pasukan Mikel Arteta menghadapi ujian kelayakan mereka sepanjang bulan depan dengan perlawanan menentang Spurs, Manchester United dan City semuanya di kaki langit.

Walcott memenangi Piala FA tiga kali sepanjang kariernya selama 12 tahun di Arsenal di mana dia menjaringkan gol selama seabad, tetapi tidak pernah hampir menjulang gelaran itu.

Pemain berusia 33 tahun itu, kini kembali ke kelab zaman kanak-kanaknya Southampton, merasakan ada sesuatu yang menggemparkan di bahagian merah utara London dan menunjukkan cara penyerang tetap Eddie Nketiah telah beraksi tanpa kehadiran Gabriel Jesus sebagai bukti mereka ada kemajuan.

Ditanya sama ada Arsenal akan memenangi liga, Walcott memberitahu talkSPORT: “Ya. Saya yakin. Saya betul-betul yakin sebenarnya.

“Lihat Eddie Nketiah sekarang, dia mempunyai peluangnya dan dia mengambilnya dengan kedua-dua tangan.

“Ada sesuatu tentang Arsenal sekarang, hanya seluruh suasana di sana.

“Saya positif mengenainya, saya betul-betul[merasakannya].”

Menjelang perlawanan derby, Walcott, yang telah menjaringkan tujuh gol menentang Spurs dalam kariernya, berkata: “Ia di Tottenham bukan?

“Sejujurnya, saya sangat yakin, saya rasa Tottenham bermain dengan gaya yang agak negatif.

“Tetapi pada tahap tertentu Arsenal akan mempunyai banyak bola yang boleh bermain sedikit ke tangan Tottenham, mereka cenderung menyukainya.

“Tetapi ia adalah derby, ini adalah salah satu perlawanan di mana sesiapa sahaja boleh memenangi ini, mereka benar-benar boleh.”

Share Post:

Related Posts