by Azhan Mohi in
Premier League

Ian Wright percaya Tottenham akan menewaskan Liverpool dan Newcastle ke tempat dalam empat teratas Liga kerana satu sebab.

Memandangkan musim bola sepak hampir memasuki penghujungnya, perebutan kejuaraan Liga dan perebutan penyingkiran semakin hangat.

Perlumbaan untuk empat teratas adalah sama hebatnya dengan Arsenal, Manchester City dan Manchester United hampir pasti akan merebut tiga tempat pertama kelayakan Liga Juara-Juara.

Itu hanya meninggalkan satu tempat lagi untuk direbut dengan Tottenham, Newcastle dan Liverpool kini menjadi pilihan untuk mendapatkannya.

Spurs kini berada di tangga keempat, dengan Magpies empat mata di belakang tetapi dengan dua perlawanan dalam tangan, manakala The Reds ketinggalan enam mata dengan satu perlawanan dalam tangan.

Brighton juga tidak boleh diketepikan dari kedudukan empat teratas yang mengejutkan, kerana Seagulls ketinggalan sembilan mata dengan tiga perlawanan dalam tangan dan perbezaan gol yang lebih baik berbanding Spurs.

Bagaimanapun, Wright berpendapat bahawa pasukan Antonio Conte akan berjaya walaupun penampilan mereka tidak konsisten sejak kebelakangan ini, disebabkan kehadiran penjaring terbanyak mereka, Harry Kane.

“Saya fikir Tottenham akan baik-baik saja kerana mereka telah mendapat Harry Kane. Dia akan menjaringkan gol,” kata legenda Arsenal itu kepada Premier League Productions.

“Anda lihat Newcastle. Mereka kehilangan peluang. Ya, mereka menjaringkan dua [menentang Wolves Ahad lalu] dan ia bagus untuk mereka, tetapi mereka perlu melakukannya dengan dua perlawanan mereka dalam satu tangan. Mereka perlu menjaringkan gol.

“Anda tidak boleh mempercayai [Newcastle]. Anda tidak boleh mempercayai Liverpool. Pada masa ini, siapa pun saya, bermain menentang Liverpool, maka saya akan cuba.

“Apa yang berlaku ialah anda mempunyai Harry Kane. Selagi anda mempunyai Harry Kane dan anda boleh mencipta peluang, maka dia mungkin akan menjaringkannya.

“Inilah sebabnya saya mahukan Tottenham untuk menduduki empat teratas, tidak kira bagaimana mereka bermain. Saya tidak boleh melihat Tottenham tidak menjaringkan gol.”

Kane telah menjaringkan 20 daripada 49 gol liga Tottenham musim ini, walaupun masih jauh di belakang Erling Haaland dalam perlumbaan untuk Kasut Emas.

Share Post:

Related Posts